Международната рейтингова агенция Moody's днес понижи рейтинга на 30 испански банки с по една или повече степени и обяви, че перспективите остават слаби като в близко бъдеще не се очакват големи подобрения, информира Reuters.

Понижаването на рейтингите на банките идва, след като на 10 март агенцията занижи рейтинга по държавните облигации на Испания до Aa2.

Днешното понижение не засяга рейтингите на най-големите испански банки Santander, BBVA, или голямата спестовна банка La Caixa.

Банките са считани за Ахилесовата пета на испанската икономика и много икономисти смятат, че те ще трябва да получат спасителни средства, които ще достигнат 100 млрд. евро след срива на имотния сектор в страната.

Понижаването на рейтингите днес идва след като вчера министър-председателят на Португалия Жозе Сократеш подаде оставка след отказа на парламента да одобри план за икономически ограничения.

Испания се бори, за да увери инвеститорите, че няма да се наложи да иска спасителни средства от ЕС, което обаче според мнозина е неизбежно за Португалия.

От Moody's информират, че понижаването на рейтингите днес се дължи на комбинацията от повишения финансов натиск върху Испания и най-слабите й банки, както и от намаляващата значимост систематична гледна точка на много по-малки и регионални банки.