За първи път най-бързоразвиващите се световни икономики, обединени под общото название БРИК, пристъпиха като единен фронт в рамките на външната политика, коментира италианският журналист и социолог Федерико Рампини в статия за La Repubblica.

Бразилия- Москва-Делхи-Пекин действаха сплотено и се въздържаха при гласуването на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за военната намеса в Либия, демонстрирайки, че формират четириъгълника на нова световна ос, „клуб за невмешателство".

БРИК се роди и досега съществуваше като икономически клуб. По либийския въпрос обаче той действаше като дипломатически алианс- алтернативна коалиция, която Обама трудно би присъединил под шапката на НАТО.

При това през април в китайския град Саня ще се проведе среща на върха на четирите страни, на която за първи път освен въпросите за търговията, валутите и финансите ще бъдат обсъдени и аспекти на външната политика. Този пробив не би останал без последствия, ако БРИК реши да превърне икономическото си влияние в политически лост.

В състава на БРИК има две исторически военно-политически държави, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН- Русия и Китай, и две страни кандидатки да влязат като постоянни членки на този съвет- Бразилия и Индия. Към тях трябва да се добави и ЮАР, който промени позицията си в подкрепа за военна намеса в Либия и в крайна сметка също се въздържа.

В новия ред, който ще възникне като последствие от конвулсиите в ислямския свят, ще има място и за алтернативни обятия на Запада и БРИК са решени да ги предложат, смята Рампини.