Profit.bg припомня най-важните събития, свързани с България тази седмица:

В отговор на изразената от министър Трайчо Трайков готовност държавата да изкупи обратно Лукойл Нефтохим Бургас, в понеделник пресслужбата на Лукойл-България разпространи писмо с пет въпроса към министъра на енергетиката. Един от въпросите бе „Може ли министърът да смята?"

След острия тон на Лукойл към български министър и фактът, че премиерът защити компанията, Profit.bg си зададе въпроса „Толкова ли е важен Нефтохим за икономиката, всъщност?"

Министър Трайков заяви, че тонът на Лукойл към правителството е безпрецедентен.

Правителството, превозвачи, търговци и производители на горива преговаряха в сряда за намаляване на цените на горивата. От Лукойл наложиха мораториум на цените за един месец, а министър Дянков обяви, че договорените мерки ще свалят общо цената на горивата с 14 стотинки.

63% от българите считат, че са обеднели през последната година. Най-големият страх на хората у нас е свързан с това да не останат без работа, показа проучване на НЦИОМ.

Зърнопроизводителите протестираха, а премиерът Борисов обеща, че министър Мирослав Найденов ще подаде оставка, ако субсидиите не бъдат изплатени до 30 април.

Седмицата бе белязана и от драма със заложници в клон на Инвестбанк в Сливен. В около 16.00 ч. в сряда въоръжен мъж направи опит да обере банката и простреля охранител. Служителите са задействали паник бутон и банката бе обградена от полиция, а похитителят задържа заложници. Той постепенно освободи заложниците си, като последният излезе от банката в четвъртък. Рано в петък сутринта похитителят се предаде на полицията.

Брутният външен дълг намалява до 36.3 млрд. евро, показа статистика на БНБ.

39.7 млрд. лв. е финансовото богатство на българското население в края на 2010 г., показа доклад на Industry Watch.