Profit.bg обобщава най-важните събития, свързани с България тази седмица:

Понеделник

Превозвачите зареждат протестно бензин срещу 2 лв. След протестите на граждани в неделя, в понеделник срещу високите цени на горивата протестираха и превозвачите. Те изразяваха недоволството си като зареждаха бензин за минимална сума.

1.2% инфлация за февруари, обявиха от националния статистически институт. Годишната инфлация спрямо февруари 2010 е 5.2%. Безработицата през февруари е 9.78%.

София е капан в случай на силно земетресение, смята архитект. Витошките квартали в София били потенциални свлачища, а път за евакуация няма.

Откриването на АМ Люлин се отлага от 15 март за 15 май, поради лошо метеорологични условия, съобщиха от Пътна инфраструктура.

Вторник

Преки инвестиции от 104 млн. евро за месец, показаха данните на БНБ. Година по-рано инвестициите бяха за 57 млн. евро.

Акцизът върху горивата не може да бъде намален, защото в момента сме на минималните нива, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Сряда

Нов доклад на Световната банка посочи, че Източна Европа и Централна Азия са засегнати от световната криза повече от всеки друг регион на света и посочва България като пример за страна, в която свиването на разходите за основни нужди е тревожно.

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС. Само Румъния и Естония ни изпреварват по годишен ръст на цените за февруари 2011 г., показват данни на Евростат.

Трудовите разходи в България нарастват с най-много в ЕС, стана ясно също от данни на Евростат.

Четвъртък

Отмениха спорното презониране в София, а оставката на зам. кмета Минко Герджиков бе приета.

Не сме съгласни с цената за Белене. Те предлагат тази цена и ние не сме съгласни с нея." Така енергийният министър Трайчо Трайков коментира становището на "Росатом" че цената на АЕЦ "Белене" е 6.3 млрд. евро. Парите, които вече са вложени в подготовката на площадката за АЕЦ "Белене" ще бъдат най-малката загуба за България при отказ от проекта, посочва кореспондентът на ИТАР-ТАСС в София. Неустойката по проекта е в размер на 300 млн. евро.

Петък

Министър Дянков възропта срещу доклада на Световната банка. „Документът е базиран не на статистически, а на социологически данни, обясни Дянков. "Ходили са и са питали бедни българи или по-скоро хора с по-малки доходи, значителна част ромско население. Това е станало преди година, а за този период много неща се случиха, икономиката тръгна нагоре", коментира министърът.

Събота

Световната банка се коригира за доклада си. Българският отговор на кризата е адекватен, се казва в специално съобщение СБ.