Едно от най-големите енергийни споразумения в пост-съветската история на Русия е на прага на провала, докато се поставят въпроси както за доверието в британската корпорация BP, така и за рисковете, съпътстващи бизнеса в страната.

При обявяването си на 15 януари, 16-те милиарда долара, които британската фирма се канеше да инвестира съвместно с Роснефт за изследвания на Арктика, бяха определени като "сделката на века", която ще помогне да се подобри руския бизнес-имидж в чужбина. В същото време това беше триумфално завръщане за BP след разлива в Мексиканския залив и шанс за Русия да се справи с репутацията си за намиране на странни претексти, за да лишава големите енергийни фирми от техните ценни притежания. Малцина очакваха, че 10 седмици по-късно, арбитражен трибунал ще блокира съвместното споразумение.

Стокхолмския съд реши да застане на страната на малък, но мощен играч в руската енергийна сага - групата милиардери, известни като AAR, които са руската страна от съвместното предприятие. Притежаващите значителни връзки бизнесмени се опасяваха, че споразумението между BP и Роснефт ще направи ненужни техните компании. Скептичните гласове в медиите се чудят дали BP не е попаднала в руски капан, за да получи по-добри условия за работата си в Арктика - което може да получи само от вискотехнологичен западен партньор. Те задават въпроса дали руските партньори на BP биха се осмелили да предизвикат Путин за нещо, което изглежда толкова важно за него.

Две неща са сигурни - споразумението е провалено, както и репутацията на BP в Русия. "Те се надяваха, че руските акционери ще бъдат убедени от държавата. Това очевидно не се е случило", заяви аналитикът на UniCredit Артьом Кончин. Възможно е да се стигне до закупуването на акциите на руските милиардери в съвместното предприятие. Според източници, близки до делото, те са съгласни да продадат своя дял за 3 милиарда долара. Аналитиците обаче смятат, че BP не разполага с тези средства след бедствието в Мексиканския залив.

Те предполагат, че вместо това акциите на милиардерите може да бъдат закупени от Роснефт. Друг вариант е Роснефт да намери друг партньор за съвместното си предприятие, но тя се оценява като по-малко вероятна. Руският вицепремиер Игор Сечин заяви, че "BP ни подхожда като партньор", но е възможно Роснефт да съди британската фирма за обезщетения. "Изследването на Арктика ще продължи при всяко положение", добави Сечин.

Роснефт вече е получила оферти от енергийните гиганти Shell, Chevron и Exxon Mobil. Според аналитиците, това означава, че страната няма да пострада сериозно от стокхолмското решение и може дори да спечели от него. Съдебното решение може само да забави проекта, смята московската Алфа Банк.