Между 300 и 500 хиляди души у нас са заети с надомна работа. Повечето от тях обаче работят без трудов договор, отчита доклад на КНСБ. От синдиката предлагат проектозакон за надомния труд.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че със Закона за надомната работа ще се уреди и статутът на този вид работници:

"Ние сме разписали и механизмите за гарантиране на условията на работа - работно време, почивки и начина, по който може да бъде контролирана средата, в която може да работи работникът, да е поне в основните здравословни норми".

Председателят на сдружението на надомните работници Виолета Златева посочи, че вече е приета конвенция за надомния труд, с която се задължаваме да изработим и специален закон. Прието е и национално споразумение, но само за работещите по трудов договор.

Голяма част от хората на надомната работа остават в сивата икономика: Наетият надомен работник, според закона, който е изготвен, получава същите права и задължения като останалите работници. Те не се различават по нищо.

Единствената разлика е, че те работят в дома си и трябва инспекцията по труда да получи достъп за контрол в дома на тези работници.

Източник: БНР