Банковият сектор отчита приемливи нива на доходност през февруари и запазена ликвидна позиция, гласи официалното съобщение на БНБ за състоянието на банковата система към миналия месец. В него се казва още, че динамиката в балансите на кредитните институции се определя от растежа на привлечените средства. Коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, достига 24.36% (при 23.76% в края на януари).

През текущия месец е извършена допълнителна обезценка за 103 млн. лева, която се покрива изцяло от нетния лихвен доход (234 млн. лв.) и нетните приходи от такси и комисиони (57 млн. лв.).

Печалбата на банковия сектор към 28 февруари възлиза на 87 млн. лв., или с 41 млн. лв. повече от отчетената към края на януари.

Общата сума на активите на системата през февруари нараства с 0.6% и достига 73.9 млрд. лева, като растежът е финансиран от увеличението на привлечените средства и капитала.

Портфейлите с ценни книжа се увеличават с 4.3% (227 млн. лв.), а делът им в балансовото число в края на месеца се повишава на 7.5%. Нарастването на паричните средства с 3.1% (212 млн. лв.) определя дял от 9.7% от активите на системата.

Петте най-големи банки намаляват пазарните си позиции несъществено за разлика от средните и малките кредитни институции, се казва в съобщението на БНБ.

Кредитната активност остава слаба. През разглеждания месец брутните кредити и аванси нарастват с 0.1% (61 млн. лв.) поради увеличението на вземанията от кредитни институции със 146 млн. лв. (1.9%). Корпоративните заеми намаляват с 0.2% (80 млн. лв.), а експозициите на дребно остават без промяна. Жилищните ипотечни кредити нарастват с 0.1%, а потребителските заеми продължават да намаляват (0.2%).

В рамките на месеца привлечените средства отчитат растеж с 0.6% (391 млн. лв.). Депозитите от граждани и домакинства се увеличават с 0.9% (244 млн. лв.) и достигат 45.2% от общата сума на привлечените средства в системата. Ресурсът от кредитни институции нараства със 119 млн. лв., а този от институции, различни от кредитни - с 24 млн. лв. Делът на местните ресурси в общата сума на привлечените средства е 77.2%.

Балансовият капитал на банковия сектор през февруари е увеличен с 0.4% (43.6 млн. лв.) основно по линия на текущия финансов резултат.