Седем от 10-те най-рискови държавни облигации в света през първото тримесечие на 2010 г. са били на страни от Близкия Изток и Северна Африка, което отразява по-специално свалянето на държавните лидери в Египет и Тунис и разпространяващите се протести в други страни, показват данни на компанията Markit.

"Опасенията, че бунтовете могат да се прехвърлят и в други държави увеличиха спредовете по държавните облигации в региона," казват от Markit.

"Пораженията в Бахрейн и Саудитска Арабия са по-големи в сравнение с повечето държави, а безредиците в двете страни се следят отблизо от западните инвеститори. Саудитска Арабия е най-големия износител на ОПЕК и на нея се разчита да покрива недостига, които се получава от други страни по света."

Десетте страни, спредовете по чиито суапове за кредитно неизпълнение са нараснали с най-много през първото тримесечие са Бахрейн, Саудитска Арабия, Централната банка на Тунис, Египет, Мароко, Япония, Израел, Катар, Перу и Тайланд.

Спредовете отразяват оценката на инвеститорите за това дали страните ще могат да обслужват задълженията си. Те определят цената за застраховането на дълга на страните срещу дефолт.

Според данните на Markit, спредът по дълговите книжа на Бахрейн е нараснал с 86% през първото тримесечие на 2011 до 3.27 процентни пункта. Това означава, че застраховането задължения на страната за 10 млн. долара срещу дефолт струва 327 000 долара годишно, в сравнение със 175 000 долара в края на миналата година.

За Саудитска Арабия спредът е 1.23 процентни пункта, което е с 64% нагоре в сравнение с 0.75 пункта в края на миналата година.

Спредът по японските облигации е бил 0.99 процентни пункта в края на първото тримесечие, или с 37% повече в сравнение с края на 2010 г.

Спредът по дълговите книжа на Израел е бил почти с една трата по-голям след края на първото тримесечие, достигайки 1.52 пункта.

Най-добре представящите се държавни облигации през първите три месеца на 2011 г. са тези на Австрия, Италия, Белгия, Испания, Холандия, Унгария, Франция, Германия, Великобритания и Чили.

Спредът по петгодишните суапове за осигуряване срещу кредитен риск на австрийския дълг се е свил с 40% през първото тримесечие, до 0.6 процентни пункта. Спредът по дълговите книжа на Чили е намалял с 22% до 0.66 процентни пункта.

Десетте държави с най-малки спредове през първите три месеца са били Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Холандия, САЩ, Хонконг, Германия, Австрия и Великобритания. Спредовете в тази група варират от 0.18 пункта за Норвегия до 0.55 пункта за Великобритания. Спредът по щатските облигации е 0.41 пункта, според Markit.

Най-рисковите дългови книжа през първото тримесечие са били тези на Венецуела, Гърция, Ирландия, Аржентина, Португалия, Украйна, Дубай, Ливан, Египет и Виетнам. Спредът по венецуелския дълг е най-голям - 10.05 процентни пункта, докато в тази група най-малък е при Виетнам - 3.28 пункта.