Moody's Investors Service започва преглед на рейтинга на България Baa3 за евентуално повишаване. С това агенцията отразява стабилните финанси на страната и текущите подобрения в институционалния капацитет. Перспективата е положителна от януари 2010 година насам, се казва в официално съобщение на Министерството на финансите.

Таванът на банковите депозити в чужда валута Baa3 и таванът на дълга в чужда валута Baa1 също са подложени на преглед в посока евентуално повишаване.

Като основни причини за прегледа си Moody's посочва силния държавен баланс и текущата фискална предпазливост, видими от благоразумния фискален резерв и очакваното намаление на фискалния дефицит под референтната стойност на ЕС от 3% от БВП тази година. На второ място агенцията отчита високия приоритет, който правителството дава на подобряването на институционалния капацитет, включително по-ефективното усвояване на средствата от ЕС и предприетите мерки за борба с корупцията и престъпността . На трето място е откроен широкият политически консенсус за запазването на паричния съвет с цел поддържане на макроикономическата стабилност.

Според Moody's ограниченията в разходите и липсата на необходимост от предоставяне на финансова подкрепа на банковия сектор по време на глобалната икономическа криза позволиха на българското правителство да запази своите благоприятни финансови параметри през последните няколко години въпреки появата на фискални дефицити, които надвишават критерия на ЕС от 3% от БВП. Ангажиментът за гарантиране на благоразумен фискален резерв е въведен в закон. Освен това, правителството предложи ново фискално правило, все още на етап проект, за да се гарантира запазването на нисък дълг и в бъдеще. Тази стратегия следва да благоприятства евентуалното приемане в Европейския валутен механизъм ІІ (ERM II) и впоследствие за присъединяването към еврозоната, посочват още от Moody's.

От агенцията отбелязват напредък по отношение на по-ефективното усвояване на помощта за развитие от ЕС и подобряване на съдебната и правна среда. Moody's прогнозира по-задълбочени усилия в тези области.

Паричният съвет действа почти 14 години и има успех в установяването и поддържането на макроикономическа стабилност. Устойчивостта на паричния съвет изисква от правителството да поддържа ниско равнище на дълга и добре капитализирана банкова система.

В допълнение, за избягване на прекомерен външен натиск, платежният баланс следва да е повече или по-малко балансиран, като притокът от преки чуждестранни инвестиции, които не пораждат дълг, покрива дефицитите по текущата сметка, които могат отново да се появят с възстановяването на вътрешното търсене. България до голяма степен изпълнява тези условия, се казва още в съобщението на Moody's.

От агенцията допълват, че вниманието на прегледа ще бъде насочено към публичните финанси и поради важността от запазване на ниското равнище на дълга за целите на стабилността на паричния съвет. Предстои Moody's да разгледа средносрочната бюджетна стратегия на правителството, предвидена в Конвергентната програма, която ще бъде представена на Европейската комисия.

Според становището на Moody's, икономическият ръст на България ще бъде по-нисък (3-4% вместо 6%) и ще зависи в по-голяма степен от външното търсене, отколкото преди кризата. Подобна стъпка, въпреки това, трябва да позволи на доходите в страната да продължат да се доближават до средните за ЕС, макар и с по-слаби темпове в сравнение с предишното десетилетие . В прегледа на Moody's обаче ще се разгледа въпросът дали има вероятност перспективите за растеж да бъдат допълнително ограничени от затегнатите условия за отпускане на банкови кредити.

Предстои Moody's да направи опит за оценка на степента на уязвимост на макроикономическата стабилност на България предвид задълбочаването на фискалната и икономическа криза в Гърция и другите външни шокове, които биха изложили на риск държавните финанси и икономиката. Вероятно има много време до присъединяването към европейската единна валутна зона, за да бъдат овладени тези притеснения, посочват още от агенцията.

Moody's ще изготви и оценка на текущите дискусии относно реформите на пенсионната система, където целите са да се увеличи трудовият живот и да се доразвият частни пенсионни спестявания, като целта е задълбочаване на местния капиталов пазар.

Прегледът на Moody's ще проучи още засилените усилия на правителството за контрол на корупцията, намаляване на престъпността и осигуряване на сигурността по границите.

Последното действие във връзка с рейтинга на България беше на 21 януари 2010 г., когато перспективата за рейтинга в местна и чужда валута Baa3 беше променена от стабилна на положителна. На същата дата и перспективата по отношение на валутния дълг и перспективата за таваните на депозитите (Baa1 и Baa3 съответно) беше променена от стабилна на положителна, припомня още Moody's Investor Service.