Вторият най-голям азиатски производител на смартфони HTC Corp изпревари Nokia по пазарен дял, след Потребителите вече търсят по-мощни телефони с повече функции за сметка на по-опростените модели на финландската компания, информира Bloomberg.

Акциите на HTC вчера поскъпнаха с 5.3% на борсата в Тайпе, като по този начин пазарната стойност на компанията нарасна до 33.8 млрд. долара, изпреварвайки пазарната капитализация на Nokia, която e 33.6 млрд. долара. Акциите на Nokia поскъпнаха с 1.1% до 6.26 евро. Цената на акциите на HTC днес остана без промяна.

Акциите на HTC поскъпнаха тройно през последната година, след като продажбите на смартофни нарастваха два пъти по-бързо в сравнение с пазара на обикновени мобилни телефони. Акциите на Nokia поевтиняха с 19% от началото на годината, след като конкуренцията за по-опростени модели нарасна, а операционната система Symbian отстъпи позиции на iOS на Apple Inc и на Android на Google Inc.

Световните продажби на смартфони са нараснали със 72% през миналата година, което е повече от два пъти в сравнение с 32-та процента ръст в продажбите на по-масовите телефони на пазара, показват данни на Gartner Inc. Продажбите на смартфони са съставлявали 19% от всички продажби за годината.

Пазарната стойност на HTC през тази година е нараснала с 33% през тази година, което означава, че сред производителите на смартфони по този показател компанията в момента изостава само след Apple, и Samsung Electronics Co.

Пазарният дял на Nokia падна до 28.9% през миналата година, в сравнение с 36.4% през 2009 г. поради по-голямата конкуренция при по-евтините телефони и изоставането на компанията при по-скъпите телефони, според Gartner.

Nokia запазва цялостното си водачество, след като е продала 461 млн. телефона през 2010 г. Продажбите на HTC възлизат на 24.7 млн., показват данните на Gartner.