Продажбите на смартфони са се повишили със 72% през изминалата година, с което са помогнали общите продажби на телефони по света да възлязат на 1.6 млрд. броя, сочи изследване на Gartner Inc.

Компаниите Research in Motion Ltd. и Apple Inc са станали четвъртият и пети най-голям продавач на мобилни телефони в света, измествайки Sony Ericsson Mobile Communications AB и Motorola Mobility Holdings Inc.

Продажбите на устройства със софтуера на Google Inc. - Android са изместели тези на софтуера Symbian на скандинавската Nokia, сочи още изследването.

Nokia, която запазва лидерската си позиция сред производителите по продажби на телефони, е отчела понижение на пазарния си дял до 28.9% от 36.4% през 2009-та година.

Продажбите на мобилни телефони от производители в Китай, без подкрепата на известни марки са играли значителен дял в сумарните за мобилни телефони, като възлизат на 360 млн. броя през изминалата година.

Близо половината от всички телефони, продадени в Европа и Северна Америка, през четвъртото тримесечие на миналата година са били смартфони.