Бюджетът на Съединените щати претърпя провал. Американският президент Барак Обама не успя да се разбере с лидерите на републиканците в Конгреса за текущата фискална година. Държавният глава искаше да се избегне застрашаването на работата на администрацията във Вашингтон, но не успя.

Законът за временното финансиране изтича днес и ако до петък, полунощ, не бъде намерено решение, музеите, националните паркове и всички обществени услуги, които не са „първостепенни" ще спрат, а над 800 000 служители ще се окажат в техническа безработица.

През тази година преговорите за бюджета бяха особено бурни. Демократите (партията на Обама) имат мнозинство в Сената, но след частичните избори през ноември 2010-а са малцинство в Конгреса. Така двете камари на парламента не могат да се споразумеят.

Републиканците, които настояват за съкращаване на разходите на САЩ с 61 млрд. долара, надделяха в Конгреса. Сенатът, контролиран от демократите, отхвърли проекта.

Оттогава страните преговарят, като през последните дни изглеждаше, че е постигнато споразумение за съкращаване на бюджетните разходи с 33 млрд. долара.

Но председателят на Камарата на представителите републиканецът Джон Бойнър се опита да вдигне цената на компромиса на 40 млрд. долара съкращение на разходите. И изведнъж всичко блокира...