Постигнато е споразумение между президента Барак Обама и лидерите на Конгреса за бюджета до края на сегашната финансова година, благодарение на което няма да бъде спряно финансирането и съответно самото функциониране на американското федерално правителство, ръководено от Обама.

"Имаме споразумение", заяви Джон Съмърс, говорител на републиканеца Джон Бейнър, лидер на Камарата на представителите. Самият Барас Обама също потвърди, че е постигнато споразумение, добавяйки, че то предвижда най-големи бюджетни съкращения в историята на САЩ.

Драматичният пробив бе направен буквално в последните часове на петъчния ден, когато изтичаше срока на временната, шеста по ред резолюция на Конгреса, която регламентираше отделянето на средства от хазната за дейността на федералните министерства и ведомства.

Представители на Конгреса уведомиха журналистите, че управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия са съгласували седма временна резолюция, която ще действа до четвъртък.

Предполага се, че дотогава изпълнителната власт в лицето на Барак Обама и законодателната власт в лицето на ръководството на Конгреса ще се договорят за целия бюджет до края на финансовата година. В САЩ тя започва на 1 октомври и от тази дата 2010 г. САЩ фактически я караха без бюджет.

Републиканците в Конгреса, от една страна, а от друга демократите и президентът не бяха постигнали договореност за бюджета. Правителството се финансираше чрез гласувани от Конгреса резолюции. Срокът на последната от тях изтичаше на 8 април.

Двете страни са съгласни, че трябва да има още съкращения, но не можеха да се споразумеят кои точно пера да бъдат орязани.

Президентът Барак Обама настоява да не се пипат програмите, свързани с иновациите, образованието и здравеопазването.

Вероятността в последните часове на 8 април американско време да бъде постигнато съгласие бе минимална, но именно тя стана реалност. Сега 800 000 държавни служители ще могат да отдъхнат, че няма да излязат в неплатен отпуска от понеделник.

Източник: БГНЕС