Трейдъри предупреждават за сериозна промяна в разпродажбите на долара, пише CNBC. Те се опасяват, че централните банки от Близкия Изток могат да принудят азиатските си конкуренти да свалят още по-агресивно стойността на щатската валута, предава форекс сайта Fx1.bg.

Прекалено много долари

За десет месеца доларовият индекс се е понижил с 14%, защото светът продължава да трупа долари, които не иска, и ги продава. От ключово значение в случая са азиатските централни банки.

Много азиатски централни банки бяха принудени да влязат във валутна война, за да не позволят на валутите си да поскъпнат поради притока от инвеститори към развиващите се пазари. Те продават огромни количества от собствените си валути на пазарите в опит да запазят конкурентоспособността на стоките си.

В замяна те често получават долари. На фона на постоянното печатане на долари от страна на Федералния резерв на САЩ и постоянно падащата стойност на щатската валута, азиатците продават тези долари, за да запазят стойността на резервите си.

"Централните банки от Азиатско-тихоокеанския регион са известни със стриктните си правила за диверсификация", казва Нийл Мелър от BNY Mellon.

Еврото се възползва

Когато тези централни банки продават долари, те често купуват евро.

"Китай и Тайван дори са се опитвали да стигнат и по-далеч в диверсификацията на резервите си, обръщайки се към облигационните пазари на Австралия и Южна Корея" твърди Мелър. "Има само две места обаче, които могат да поемат резерви от подобен мащаб, и това са Еврозоната и САЩ. Когато виждате, че развиващите се пазари се представят добре, ще виждате и силно евро."

Преди три месеца централните банки в Латинска Америка се присъединиха към азиатците с разрастването на "валутните войни".

Еврото е поскъпнало с 19% спрямо долара в последните 10 месеца. Всъщност все повече започва да се смята, че поскъпването на еврото се дължи повече на диверсификацията на резервите на азиатските централни банки, отколкото на каквото и да било, случващо се в Еврозоната.

"Евро/долар се търгува, без да зависи от дълговите пазари" казва Мелър. "Анализаторите от BNY Mellon дори смятат, че цялото движение на еврото от 2001 г. насам се дължи на необходимостта на азиатските централните банки да диверсифицират."

Някои също така смятат, че банките нарочно се опитват да контролират скоростта на спада на долара като поставят поръчки под пазарните цени, за да добавят ликвидност към настоящите движения.

"Банките поставят поръчки под пазарната цена, разчитайки тя да слезе до тях, в някое от временните поскъпвания на долара на фона на дълговата криза в Европа и разликите в лихвите," казва Дъглас Бортуик от Faros Trading.

Според Бортуик обаче, банките може да се наложи да се откажат от тази стратегия поради новите, агресивни продажби на долара от страна на Близкия Изток.

Близкият Изток

Цената на петрола е нараснала с 30% откакто бунтовете в Либия започнаха на 14 февруари и в момента е над 100 долара за барел. Прогнозите са, че тази година ОПЕК ще генерира 1 трлн. долара от продажбите на петрол. Политическото напрежение също налага продажбата на петролните долари, а получените средства обикновено се репатрират обратно в страните износителки на суровината, както показват и обявените публичните разходи на краля на Саудитска Арабия Абдула на стойност 93 млрд. долара.

"Близкоизточните играчи изглеждат имат желание пазарът да върви нагоре," казва Бортуик. "Когато Евро/долар скочи с 30 пипа без някаква особена причина, може да сте сигурни, че това се дължи на някой мениджър на резерви от Близкия Изток, който диверсифицира, продавайки долари получени от по-високата цена на петрола."

Ако арабите продължават да заемат позиции по същия начин азиатците може да се наложи да се откажат от пасивния си подход и да завишат поръчките си „купува" за Евро/долар.

"Ако азиатските централни банки са пасивни, тя няма да могат да купят Евро/долар на 1.4040," казва Бортуик. "Те започват да сменят типа поръчки и вместо да изчакват вече дават поръчки „купува", които са на 50 пипа под върха за деня."

Според някои анализатори това може да се окаже още по-опасно за долара.