Данък сгради и такса смет за бизнеса може да бъдат намалени още в средата на годината. Бизнесът обаче трябва да поеме инициативата и да обсъди с общините дали и по какъв начин могат да се понижат местните данъци, коментираха депутати от ГЕРБ.

До тази ситуация се стигна, тъй като от началото на годината фирмите плащат данък сгради и такса смет върху по-високата от данъчната оценка и отчетната стойност на имота. В резултат за много фирми налозите скочиха 10-20 пъти. От Асоциацията на индустриалния капитал в България поискаха от депутатите тази ситуация да бъде променена.

Ако общинските съвети склонят да понижат ставките, с които облагат сградите за бизнеса или да вземат по-ниската стойност между данъчната оценка и отчетната стойност, то ще могат да го направят още в средата на годината, коментираха депутати.

Сега по закон общините нямат право да променят вече гласуваните от тях налози за съответната година. Депутатите обаче са склонни да променят това и да позволят понижаването на местните данъци, ако общините и бизнесът се договорят.

Няма смисъл да се променя заложеният в закона диапазон за облагане от 0.1 до 4.5 на хиляда върху оценката на имота, защото дава голяма гъвкавост на общините при определяне на местните данъци, обясни Димитър Главчев, зам.-председател на бюджетната комисия към парламента.

Тези граници бяха предложени от Сдружението на общините, но е факт, че в сегашната ситуация има затруднения за бизнеса при формирането на местните данъци и би могло да се помисли как да се реши проблемът, допълни Главчев. Но редица общини са изправени пред сериозни финансови проблеми и е малко вероятно да склонят да намалят местните данъци, коментираха представители на бизнеса.

Източник: Стандарт