123 хиляди софиянци се отърваха от по-високи данък сгради и такса смет. Въвеждането на данъчната карта с новото зониране на столицата и събирането на по-големите суми се отлагат с 1 г. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг вчера.

На заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък тя ще внесе предложение за спирането на решението за промяна на зоните в града и връщането на старите от 1998 г.

Въвеждането на новите зони е правилно и безалтернативно решение, то не се отменя, но се спира, защото явно не сме обяснили достатъчно добре на хората каква е целта, че има огромно разминаване между данъчни и пазарни оценки на имотите, обясни Фандъкова. След решението на СОС в четвъртък общината ще има готовност за преизчисление на данъците на нивата от 1998 г. и засегнатите столичани ще получат нови бележки.

Надвзетите суми ще се връщат или приспадат от следващи вноски.

Единствено промяна в сумите ще има за Банишора. Там поначало данъците са били неправилно изчислявани и спрямо зонирането от 1998 г., обясни Фандъкова. Така 19 хил. жители на този квартал ще получат по-високи суми, защото той не е в 4-а, а в 3-а зона.

Кметът уточни, че връщането на старите суми няма да се отрази на бюджета на София, защото в него са заложени 3 млн. лв. приходи от данък сгради и 4 милиона от такса смет.

Зам.-кметът Минко Герджиков, който подготви промяната на зоните и данъчната карта, е депозирал вчера сутринта оставката си при Фандъкова. Тя обясни, че ще реши дали да я приеме едва след като види резултатите от назначената проверка.

Не спиране, а отмяна на новото зониране, поискаха обаче от БСП, ДСБ и СДС.

Ако това не бъде направено, ДСБ ще счита, че ГЕРБ са денонсирали споразумението си за подкрепа на Фандъкова, предупреди Атанас Атанасов. ДСБ определя казаното от кмета като "лъжа и нескопосана маневра".

Според общинския съветник от ДСБ Димитър Бъчваров оставката на Герджиков трябва да бъде приета, но тя е малък жест и отговорността е на Фандъкова и ГЕРБ. 6 месеца преди изборите обаче нямало смисъл да се иска оставката на кмета.

По-правилно е да се иска отмяна на това решение, защото е глупаво, не може на райони без сметосъбиране въобще да се вдига такса смет, коментира и синият общинар Владимир Кисьов. Със спирането нямало да се отменят грешките. От СДС напомниха, че са били против презонирането от самото начало.

Герджиков е подал оставка пред избирателите още с внасянето на този доклад, така че, предполагам, Фандъкова ще мисли до довечера (снощи - б.р.), допълни Кисьов.

ГЕРБ да не прехвърля отговорността върху Герджиков, а оставки да дадат още Фандъкова и шефът на СОС Андрей Иванов, поискаха пък от БСП.

Източник: в. 24 часа