Либийският лидер Муамар Кадафи е готов доброволно да се оттегли от властта, ако опозицията изпълни три негови условия, пише панарабският вестник "Аш Шарк ал Аусат", като се позовава на източници в Бенгази.

Първото и основно условие на Кадафи е властта да премине у сина му Сейф ал Ислам за определен период време, докато бъде избран нов лидер, предаде, предаде ИТАР-ТАСС.

Самият Кадафи не желае да напуска в никакъв случай родината си и иска да заема "символичен пост", гласи второто му условие.

Третото е церемонията по предаването на властта да се състои "с почести" и при гаранции за неговата и на близките му сигурност.

Според вестника всички тези условия били приемливи за лидерите на опозицията, тъй като положението на въстаниците по фронтовете не е много добро.

"Аш Шарк ал Аусат" твърди, че опозицията ще може много по-лесно да се споразумее със Сейф ал Ислам, отколкото с баща му.

Вестникът цитира неназован източник от обкръжението на либийския лидер, че самият Кадафи "като никога досега е склонен да търси политическо решение на кризата".

В началото на месеца се заговори за дипломатически план, според който Кадафи ще се оттегли, а синовете му ще го заменят, като за водач на прехода беше посочен именно Сейф ал Ислам. Тогава Европейският съюз заяви, че не приема такъв план, защото синовете на либийския лидер също са част от режима.

Само преди два дни Сейф ал Ислам заяви, че в Либия искат да изведат напред нов елит от млади хора, но изключи баща му да се оттегли.

"Искаме нова кръв, но да се говори за оставка на ръководителя е наистина абсурдно", заяви той.

Източник: БТА