Три четвърти от децата в Европа имат профил в социална мрежа, а едно на всеки пет деца под 13 години успява да се регистрира във Facebook, въпреки възрастовото ограничение, сочи ново изследване.

Около 77% от децата между 13 и 16 години и 38% от тези между 9 и 12 години са регистрирани в голямо разнообразие от социални мрежи в Европа, сочи изследването, осъществено от Европейската комисия (ЕК). 25 на сто са настроили акаунтите си за "публично" виждане, което означава, че всеки може да види профилите им, а това ги превръща в мишени на педофили, предупреждава изпълнителният орган на ЕС.

Еврокомисарят по дигиталната политика Нели Крус, призова социалните мрежи да направят профилите на децата достъпни само за техни одобрени клиенти и да ги направят невидими за търсачките. "Все по-голям брой деца са регистрирани в социалните мрежи, но много от тях не предприемат необходимите мерки да се защитят онлайн", отбеляза еврокомисарката.

Процентът на децата между 13 и 16 години с профили в социалните мрежи е висок в Западна Европа, особено в скандинавските страни - 92% в Норвегия, 89% в Дания, 88% във Великобритания и 82% във Франция. Холандия е страната с най-много деца под 13 години с профили в социалните мрежи - 70%, а Франция е на последно място с 25 на сто. Изследването, осъществено от мрежата EUKidsOnline, сочи, че Facebook е най-популярният сайт за връзка с приятели, като в 17 от 25-те държави членки на ЕС тази мрежа е използвана от 57% от децата между 9 и 16 години. Въпреки възрастовото ограничение 20% от децата между 9 и 12 години заявяват, че имат страница във Facebook.

Източник: БГНЕС