Съществена промяна в националния характер, свързана с общуването чрез социалната мрежа, констатира народопсихологът проф. Николай Данчев. Негово величество компютърът създаде условия за нов тип комуникация, промени се качествено българското, балканското общуване, характерно за нас като народ, казва той.

За него е изненада, че българинът, който по природа не е публичен човек и не обича да изразява мнението си пред всички, споделя толкова неща в социалната мрежа, дава оценки с голяма смелост за лица от политическата сцена и за развитието на България.

Нашенецът е свикнал да споделя с приятели, в семейството, тоест в неформалната група. И докато доскоро българите се събираха в кръчмата, там общуваха и оплюваха, сваляха властта, женеха се и се развеждаха, одумваха другите хора, вече го правят във Facebook, изтъква Данчев.

Така, по думите му, на практика Facebook се превръща в новата ни обществена кръчма.

Според него се е отприщила някаква задрямала психическа енергия, която досега е била затворена и не е намирала начин да се излее навън, но в последните месеци избуява в обществена активност. Ученият е на мнение, че за това допринася и още нещо - фактът, че хората вече не изпитват доверие към партиите и политиците. Когато се излъжат очакванията на един народ, той става апатичен и бездушен и в момента именно компютърът е отдушникът на негодуванието му, казва професорът. Това е и една от причините българите да се обединяват на основата на неформални връзки по електронен път.

По думите му тези неформални отношения, постепенно се формализират и могат да се превърнат в граждански обединения. Като пример той посочва, че хората, които организират протестите чрез интернет, например за горивата, изрично подчертават, че не желаят в тях да участват политици.

Ако тази тенденция продължи, убеден съм, че за няколко години България ще бъде друга и тон за някои неща няма да дават партиите, а граждански сдружения, формирани на базата на електронния начин на общуване, прогнозира проф. Данчев.

По данни на Вени Марковски, председател на "Интернет общество" в България, близо 60 на сто от българите ползват интернет. Тук достъпът е евтин и бърз и страната ни е на първо място в ЕС по скорост на достъп, коментира пред агенцията той. Има всички основания да се очакват повече инвестиции в интернет, прогнозира IT-експертът. Той обаче е на мнение, че революция по нета в България не може да стане.

Както виждате, хората протестират срещу високите цени, тоест когато проблемът ги удари в джоба. Когато започнат протести срещу посегателства на основни свободи, срещу корупцията, едва тогава ще имаме гражданско общество, коментира Марковски.

Той обаче смята, че има шанс Facebook да стане основна предизборна платформа. Той дава примери с Любен Дилов-син, външния министър Николай Младенов, президента Георги Първанов, евродепутатите Ивайло Калфин, които са активни в мрежата и я използват за агитация.

Онези, които разберат интернет, имат шанс да успеят, защото пряката пропаганда не се ползва с успех, казва Вени Марковски.

Очакванията на Марковски са социалните мрежи да се развиват все повече. Според него те не могат да омръзнат, защото се променят така бързо, както и самият живот.

Източник: БТА