Английският сатирик Джонатан Суифт казва, че политиците идват с лозунга, че ще се грижат за народа, а после- народът се грижи за тях. И наистина в резиденциите по света се отразява и грандоманията, и вкуса към лукса и всичко, което политиката може да предложи:

Многоимотния Берлускони

Официалната резиденция на премиера на Италия е дворецът Киджи в центъра на Рим, построен от едноименното аристократично семейство. Прекрасната архитектура и вътрешен двор били оценени по достойнство първо от Мусолини през 20-те години на миналия и така и останало, макар че Киджи става официална резиденция на италианските премиери едва през 1962.

Личният вкус на Берлускони обаче го кара да пренебрегва двореца в полза на вила Чертоза в Сардиния, която преди време премиерът опита да продаде за за 450 млн. евро и в която бяха заснети негови скандални снимки, и разкошната Палацо Грациоли в Рим, в която организирал партитата си.

Берлускони освен това притежава резиденция в Сент Мориц, Швейцария, квадратен метър в която се оценява на 38 000 долара.

Ангела Меркел живее скромно

Германският канцлер има работен кабинет в Райстага, но и досега живее в частен апартамент срещу музея Пергамон в Берлин. Изобщо в Германия много се следи как чиновниците използват държавни пари. Герхард Шрьодер например идваше на работа с Голфа на жена си, за да не възникнат съмнения, че ползва държавна кола.

През прозореца- в Белия дом

Всички знаят, че резиденцията на американските президенти се намира на Пенсилвания-авеню, 1600 (1600, Pennsylvania Avenue) във Вашингтон. По-малко знаят, че първият, който се нанася в построената от Джеймс Хоуман сграда, е президентът Джон Адамс.

Работното място на президента е Овалният кабинет в лявото крило на сградата, в централната част са президентските апартаменти и сервизни помещения. В източната част е центърът за управление на извънредни ситуация.

Сградата има общо шест етажа, от които два подземни и ремонтът им излезе на данъкоплатците 63 млн. долара.

Настоящият собственик Барак Обама се отличи, объркан от своеобразната архитектура на Белия дом, влизайки за първи път в Овалния кабинет не през вратата, а през един от прозорците.

Най-голямата резиденция в света

Резиденцията на султана на Бруней Истана Нусул Иман е построена през 1984 г., а общата й площ е 200 000 кв. м. Грандоманията на султана струва 1.4 млрд. долара на данъкоплатците, но какво да се прави, когато дворецът трябвало да побере тронната зала, султанския апартамент, държавните офиси, огромна джамия, гараж за колекцията коли на негово величество, бална зала за 4 000 души, 258 бани и 5 басейна.

Какви заповеди издава Саркози в подземния кабинет?

След дългата и превратна история на Елисейския дворец, той става президентска резиденция при Патрис дьо Мак-Магон. Всяка година за поддръжката на 365-те стаи, ползвани от президента, французите плащат по 31 млн. евро. И то само благодарение на огромните икономии! Тук се намира и подземният кабинет на френския президент с червеното копче за ядрена атака.

Най-скъпият дворец

Резиденцията на президента на Туркменистан, строена между 1994-1997 г. от френски архитекти, е облицована в бял мрамор в източен стил, а куполът й е изработен от злато. Сградата на 3 етажа и 16 000 кв. м струва 70-80 млн. долара, без да броим ръчно изработените персийски килими по 55 000 долара. Към нея има парк от 7.5 хектара, но основната й забележителност е 12-метровият златен паметник на Златния Туркменбаши, който се върти така, че сутрин да гледа изгрева на слънцето, а вечер- залеза.

Впрочем култът към Сапармурад Ниязов - Туркменбаши, първият президент на страната в постсъветската епоха, в последно време е сериозно ревизиран. Наскоро страната отново върна старите имена на месеците, които в негова чест бяха сменени. Например януари се наричаше «туркменбаши», април - «курбансолтан» (по името на майката на Ниязов) и т. н.

Неизменен адрес

Верни на традициите, британските премиери неизменно живеят и творят на Даунинг-стрийт №10 от 1902 г., дори и след като през 1991 г., по времето на Джон Мейджър, резиденцията стана обект на атака на ИРА.

Домът на три етажа се поддържа от щатна прислуга, наброяваща 216 души, а цената на поддръжката възлиза на 17.8 млн. паунда годишно.

Най-големият кралски двор в света

Бъкингамският дворец остава най-големият действащ кралски двор в света. Дворецът съдържа 77 000 кв.м на първия етаж и 600 стаи. Уви, финансовата криза чувствително намали парите, отпускани от парламента за издръжка на кралското семейство и това нямаше как да не отрази и на официалната резиденция, от години плачеща за сериозен ремонт.

А в Рига още строят

Латвия е единствената страна в ЕС, чийто президент няма резиденция, защото реконструкцията на президентския замък ще продължи поне още година. Въпреки финансовата криза, латвийците отделиха 24 млн. лата, за да се справят с плачевното състояние, в което замъкът посрещна независимостта на страната, и да поправят заплашващият всеки момент да рухне покрив. Междувременно държавният глава обитава една доста представителна, току-що ремонтирана, резиденция в Юрмала (най-големият град-курорт в Латвия, който се намира на 25 км от столицата ).

Най-красивият президентски дворец

Императорският дворец Хофбург, някога зимна резиденция на династията на Хабсбургите, днес е обитаван от австрийските президенти. Самият замък се разпростира на площ от 240 000 кв.м. И има цели 2 600 стаи и зали.

Комплексът на двореца е съставен от 18 тракта и цели 19 двора, поделени между президента, Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. В съкровищницата му се пазят кралските регалии, скъпоценности и бижутата на Хабсбургите- императори на Свещената римска империя.