Човек прилича на дома си, казват немците и ние продължаваме да следим къде живеят първите държавни лица, какви са техните вкусове и разходите, които данъкоплатците отделят за тяхната издръжка:

Колко резиденции има президентът на Русия?

За да се избегнат недоразуменията, наскоро управляващият кабинета на руския президент Владимир Кожин уточни, че президентските резиденции в Русия са четири. На практика на разположение на президента Медведев са седем комплекса, сред тях ловно стопанство и хотелски комплекс, който в момента се продава.

Някога Йосиф Сталин, после Борис Елцин, а сега Дмитрий Медведев и Владимир Путин официално живеят в Барвиха край Москва. Официалната резиденция на „Горки 9" е най-голямата от резиденциите на руския държавен глава, като в нея има работна и жилищна част, както и площадка за хеликоптери. Разбира се, да живееш близо до властта е скъпо, и цените на земята в района излетяха до небето. По време на пика си през 2005 г. сто квадратни метра земя в Барбиха струваше 200 000 долара.

Втората най-важна резиденция на Медведев е работният му кабинет в Кремъл, в Сенатския дворец, зает целия от президентската администрация. Разположен в центъра на сградата, работният кабинет на президента е учудващо малък, облицован с дъб,а по стените са наредени рафтове с ценни книги и справочници. Бюрото на президента е в средата на стаята, около него са разположени държавните знаци, а до прозореца има маса за посетители и съвещания. Има и втори, параден кабинет, обзаведен доста по-тържествено, както и впрочем- всички останали стаи в сградата.

Най-голямата президентска резиденция в Европа

Най-голямата резиденция, в която се помещава президент и неговата администрация, е Пражкият замък в Чехия, обитаван в момента от Вацлав Клаус. Според Рекордите на Гинес, където замъкът фигурира като най-големият стар замък в света, размерите на сградата са 570 м дължина и 130 м широчина.

Най-голямата президентска резиденция в света

Раштрапати-Бхаван - резиденцията на президента на Индия, остава и досега най-голямата в света, макар да е строена в началото на миналия век. Създадена в духа на римския Партенон, за сградата отишли над 700 млн. тухли и 85 хил. куб. м камъни, а самата сграда е с размери 19 000 кв. м и разполага с 340 стаи.

Къде живее Дилма Русеф?

Президентският дворец на Бразилия Palácio da Alvorada е замислен да изглежда като спуснала се над земята птица. Днес планът на строежа по-често е сравняван със самолет- какво да се прави, модерни времена.

Най-старата резиденция

За тази титла претендират мнозина, но е прието да се смята, че Апостолическият дворец във Ватикана има право да претендира за първенец. Целият комплекс заема 5 хектара и всеки желаещ може да посети музеите към нея.

Къде живее Ху Дзинтао?

Комплексът Чжунанхай е официалната резиденция на ръководителя на Китай, разположена в центъра на Пекин до площада Тянанмън и Забранения град. Тя разполага прекрасен парк с две изкуствени езера , храмове и павилион, състои се от няколко дворци от 15 в. и сгради, строени за ЦК от 1949 г. нататък. Дори и да стигнете до Пекин, няма да можете да разгледате богатството на тази резиденция. Не само достъпът до нея е забранен, но дори и до съседните й улици.