Достъпът на данъчните до банковата тайна вече носи сериозни неприятности на хората, които се опитват да укриват налози при покупката на имоти. Измамите се разкриват чрез информация от кредитните досиета на новите собственици на жилища.

При покупка на имот се дължи данък на общината в размер от 0.1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество. Но най-често общините са определили налог от 2%. Така при покупка на апартамент за 100 000 лв. се дължи данък на общината от 2000 лв.

За да се платят по-малко данъци, досега често пред нотариуса се обявяваше много по-ниска цена на имота от например 50 000 лв. Така се плащаше данък само от 1000 лв.

С последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) обаче данъчните имат достъп до данните от кредитните досиета на граждани и фирми.

Ако жилището е купено с кредит, в банката има предварителен договор за цената му, на базата на който се отпуска заемът. Така данъчните вече много лесно виждат реалната цена на имота.

Три групи мерки срещу данъчните измами влизат в програмата за действие на Националната агенция за приходи през тази година.

В първата група влизат използването на правата, дадени с последните промени в ДОПК за достъп до кредитните досиета и ревизии за осигуровки по аналог. Втората група от мерки са насочени срещу ДДС измамите - проверка на всяка фирма, преди да бъде регистрирана по ДДС, а и след това, дали реално осъществява дейност, дали може да бъде намерена на обявения адрес и т.н.

Целта е да се премахне ДДС регистрацията на кухите фирми, които се използват само за измами за източване на хазната. Третата група от мерки включва подобряване на селекцията на фирмите, които да бъдат ревизирани, както и по-тясна работа с прокуратурата.

Целта е още в самото начало на ревизията, ако се предполага наличие на престъпление, да се потърси съдействието на прокуратурата. Така повече данъчни ревизии ще завършват със затвор за измамниците, но в същото време прокуратурата няма да бъде заливана с хиляди преписки.

Източник: в. Стандарт