Италиански медии коментират отправения вчера от Силвио Берлускони и Никола Саркози призив към Брюксел за реформи на Шенгенското законодателство и бързата реакция на Европейската комисия.

"Европейският съюз е съгласен с промени в Шенгенското законодателство, но не и с революция" и "Победа за Шенген" - така италианските вестници "Авенире" и "Стампа" коментират призива на двамата премиери. Вестниците отбелязват бързия отговор на еврокомисарката Сесилия Малмстрьом, която обеща на 4 май да оповести предложенията за промени.

Брюксел обаче не се готви да промени изцяло механизма на Шенген, а само механизма на управлението на зоната, отбелязва "Авенире".

Комисарката Малмстрьом предвижда преди всичко въвеждане на така наречените мобилни граници, за които силно настояват Франция и Германия. Ако една страна не се справя с потока от незаконни имигранти, съседните страни ще могат временно да подновят проверките по границите с нея.

В Брюксел обясняват, че искането на Париж и Берлин не е насочено толкова към Италия, колкото към България и Румъния. Тези две страни горят от нетърпение да влязат в Шенгенската зона, докато французите и германците не им се доверяват, пише "Авенире".

Новият механизъм за управление на свободното движение в Шенгенската зона, който ще предложи Брюксел, ще успокои притесненията на Германия за границите на България, в която има много пробойни, пише в. "Стампа", и която вестникът дори сравнява с решето.

Междувременно стана ясни, че холандският евродепутат от групата на либералите Ян Мулдер иска присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство да бъде отложено с година или две - докато двете страни дадат необходимите гаранции, че правят достатъчно срещу корупцията.

Мулдер заедно с двама свои колеги от Дания и Германия, е внесъл в Европейския парламент предложение 2011 г. да отпадне като срок от работните документи за влизането ни в Шенген и присъединяването да бъде обвързано с мерките срещу корупцията.

Мулдер твърди, че след влизането си в Европейския съюз България и Румъния са отслабили мерките срещу корупцията и че това не трябва да се повтаря и с присъединяването им към Шенген. Затова той настоява Европейският съвет да поиска от София и Букурещ още гаранции, и едва тогава да допусне двете страни в зоната за свободно пътуване.

Внесените от него и колегите му предложения за промени в тази посока в доклада на Европейския парламент, бяха определени от докладчика за влизането ни в Шенген Карлуш Коельо като несправедливи.

"Не съм съгласен с тях - не смятам, че е справедливо Европейският парламент да иска от България и Румъния да не се присъединяват през 2011 г., напротив - те свършиха работата си, готови са, и не виждам смисъл да говорим за нови дати и срокове. Не смятам и че е редно да се смесват Шенген, корупцията и мониторинговия механизъм. Това са отделни неща, затова в понеделник, преди вота в комисията по правосъдие и вътрешни работи, ще призова колегите си от всички политически групи да гласуват против тези промени.", обяви докладчикът Карлуш Коельо.

По материали на БТА и БНР