Изглежда скоро не само шоколадът ще започне да горчи. Заедно с бензина, какаото и какво ли не още на световните борси нагоре лети и цената на кафето. Тези дни тя удари дори над три долара за фунт - това е малко под половин килограм.

Такова нещо не се е случвало от 1977 година, когато лошо време в Бразилия унищожи половината реколта на страната. Сега постъпването се дължи на комбинация от фактори.

Отново Бразилия - най-големият производител в света - има пръст в поскъпването, сега заради икономическия си успех, който вдига стандарта на живот и оскъпява продуктите й.

Във вторият износител в света - Колумбия - реколтата пострада от лошо време.

Същевременно замогващите се в Китай и Индия все повече развиват вкус към черната напитка.

„За последните десет месеца цената ни скочи почти двойно цената върви нагоре и заради слабия долар, инвеститорите се спасяват от инфлацията чрез сделки в суровини. На стоковата борса е също като на фондовата, когато инвеститорите купуват повече от една стока, цената съответно расте", коментира Сол Салзър - търговец на кафе.

В цял свят цената в супермаркетите расте. Експертите очакват там поскъпването на продължи, но да е по-малко в кафенетата, защото там наемът и заплатите имат далеч по-голям дял.

"Дните за чашата без дъно за 25 цента отдавна са минало По света дневно се изпиват над два милиарда чаши кафе. Въпросът е дали то няма да се превърне в престижно удоволствие като хубавото вино", пита се Джей Лиевски - собственик на кафене.

Източник: БНТ