До 2014 г. в България може да има 200 хил. работни места в областта на производството на облекло и текстил, прогнозира Бертрам Ролман, заместник-председател на УС на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил и член на борда на директорите на "Еуратекс".

През 2007 г., преди началото на кризата, в страната в сектора са били заети 170 хил. души, а сега те са между 130 хил. и 140 хил. По последни данни на националната статистика над 4 000 са фирмите - производители на облекло и текстил - предимно малки и средни предприятия.

Смятам, че нашият сектор има много добра перспектива през следващите седем до десет години, въпреки че днес разходите за покупка на облекло заемат едно от последните места в бюджета на българските домакинства, заяви Ролман.

Според него бумът в работните места за шивачки през следващите три години ще се дължи на това, че все повече световни фирми ще преориентират поръчките си от Китай и други азиатски страни към Балканите, Естония, Литва, Полша, Беларус.

Дислокацията се налага заради високите транспортни разходи, дългия срок на изпълнение на поръчките, който достига до девет месеца в Китай, и увеличаването на разходите за труд там. В България голяма поръчка може да се изпълни за един месец с материали на клиента, а доставката става за три дни. Пълната бизнес услуга в страната ни се прави за 4 - 6 месеца, сравни Ролман.

В страната не можем да очакваме многобройни инвеститори, които да влагат в собствени производствени мощности в бранша, смята Ролман. Очаква се да има ръст на възложители от типа на малки и средни предприятия от Германия, Австрия, Италия, Гърция, Турция.

Ролман, който е и собственик на най-голямата компания за производство на облекло у нас, съобщи, че ще увеличи заетостта до 3 000 човека от 2 700 души в момента. Средната брутна заплата в неговата фирма е над 650 лв., за сектора - около 450 - 500 лв.

В страната плавно се увеличават разходите за заплати, каза Ролман. По думите му информацията за ниското ниво на заплащане на заетите в производството на облекло и текстил се дължи на грешна статистика, която се базира само на официално декларираното възнаграждение. Делът на "сивия" сектор само в производството на облекло е 50 на сто, въпреки че не може да се каже с точност, каза Ролман.

От април 2010 г. секторът започва да се възстановява от кризата, като първи от нея излизат фирмите, които произвеждат за средния и високия ценови клас. Фирмите, произвеждащи за ниския ценови клас, продължават да имат проблеми, а някои от тях са "изчезнали от пазара", каза Ролман, без да уточни колко.

По разчети на бранша тази година се очаква да намалее цената на памука, след рекордния й ръст от 360 на сто в началото на януари спрямо 2009 г. Според анализатори ръстът на цената на памука се дължи на увеличаващата се покупателна способност на населението на Източна Азия и основно на Китай, както и на ограничения до началото на април износ на памук от един от най-големите експортьори - Индия.

Според Ролман крайният потребител не усеща чувствителното поскъпване на памука заради запасите на компаниите, които средно могат да издържат между половин и една година на подобни кризи. По тази причина размириците в друг голям производител на памук - Сирия, не се очаква да се усетят от купувачите.

Повишаване има и при цената на вълната - ръст около 15 на сто, като основен производител е Австралия, която не може да насмогне на китайското търсене.

Източник: БТА