Либийският лидер Муамар Кадафи призова за преговори с НАТО за слагане край на въздушните удари срещу Либия. "Ние не сме ги нападали и не сме прекосявали морето... защо те ни атакуват?", попита в пряко обръщение по държавната телевизия Кадафи в ранните съботни часове.

"Нека да преговаряме с вас, държавите, които ни нападате ", добави той- по думите му ако държавите от коалицията целят петрола на страната, няма проблем да се преговаря за сключване на контракти с тях.

"Няма да напусна моята страна", подчерта Кадафи. "Никой не може да ме застави да напусна страната си и никой не може да ми казва да не се сражавам за нея".

За пореден път Кадафи заяви, че е готов за примирие и прекратяване на огъня, но че то трябва да включва всички страни, а не само неговите части.

Либийският лидер предлагаше примирие няколко пъти досега, след което неговите армейски части го нарушаваха.

Докато Кадафи говореше по държавната телевизия, самолети на НАТО нанесоха въздушни удари в непосредствена близост до сградата. Това предизвика многократни смущения в прякото предаване.

Що се касае до петрола, за който говори Кадафи, след началото на военната операция, Катар пое ролята на посредник при продажбата на петрол от регионите, контролирани от бунтовниците.