Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент прие с с 33-ма "за" и само 3-ма "против" доклада на евродепутата Карлуш Коелю, който отбелязва готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

Годината 2011 остава като пожелателен срок за влизането на двете държави в Шенгенското пространство, след като мнозинството евродепутати от комисията гласуваха против предложението годината да не бъде упоменавана.

Не беше прието и друго предложение на трима евродепутати от групата на либералите - влизането ни в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията. Комисията подкрепи с голямо мнозинство доклада - така, както беше предложен от португалския евродепутат от Европейската народна партия Коельо.

Заключението е, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.

За България има и препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на емигрантския натиск по границите с Гърция и Турция.

Докладът на Карлуш Коелю трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала на Европейския парламент в началото на юни.

Източник: БНР