Либийският лидер Муамар Кадафи отново се появи по телевизията. Това става за първи път през последните 10 дни.

Предишната му поява беше на 11 май, когато телевизията показа кадри от негова среща с племенни водачи. На следващия ден силите на НАТО предприеха масирани въздушни удари по квартала в Триполи, където е резиденцията на Кадафи. Оттогава той не се беше появявал публично.

Излъчено беше само негово аудиоизявление, в което се казваше, че силите на НАТО никога няма да могат да го убият. Сега телевизията показа кадри от негова среща с високопоставен либийски политик, който беше по-рано в Москва за разговори с руските власти.

Либия иска Русия да посредничи за постигането на прекратяване на огъня в продължаващия вече три месеца конфликт.

Също снощи самолети на НАТО са потопили осем бойни кораба на либийския режим при въздушни удари, съобщи в ранните часове на деня представител на алианса. Корабите били потопени при координирани атаки срещу пристанищата Триполи, Ал Хумс и Сирт, гласи комюнике, цитирано от Ройтерс.

Предвид ескалиращото използване на морски плавателни съдове, НАТО нямаше избор, освен да предприеме решителни действия, за да защити цивилното население на Либия и на силите на НАТО в морето, гласи изявлението на контраадмирал Ръсел Хардинг, заместник-командващ мисията на НАТО в Либия.

Франс прес съобщи от Триполи, че пристанището е било мишена на въздушни удари през нощта.

Според кореспондент на агенцията към полунощ местно време, около час след първата вълна от въздушни удари, при която избухнали поне четири експлозии, кораб горял в пристанището, над което се издигал стълб дим. След това около 2,00 ч. последвала нова серия експлозии, докато над Триполи продължавали да прелитат изтребители.

Източник: бТВ, БТА