Либийският лидер Муамар Кадафи оцеля при въздушен удар на НАТО тази нощ. При атаката обаче е бил убит най-малкият му син Сейф ал Араб и трима от внуците му, съобщава БНР.

На пресконференция говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим заяви, че Муамар Кадафи е бил в къщата на сина си заедно с жена си и близки приятели по време на въздушния удар, но не е пострадал.

Говорителят определи пред журналисти случилото се, като директен опит да бъде убит лидера на страната. НАТО потвърди, че са извършени въздушни удари в комплекса "Баб ал Азизия" в Триполи, където е резиденцията на Кадафи.

В декларация на командващия на либийските операции, канадският генерал-лейтенант Шарл Бушар, се казва, че при един от ударите е бил поразен команден център в комплекса, но че не може да бъде потвърдена гибелта на членове на семейство Кадафи, съобщава Ройтерс.

"Всички мишени на НАТО са военни по характер. Ние не насочваме удари срещу хора", се подчертава още в декларацията. Генерал Бушар отбелязва също, че е запознат със съобщенията за убийство на членове на семейство Кадафи и че съжалява, ако е бил отнет човешки живот.