Страните от Голямата Осморка ще предоставят около 20 млрд. долара на Египет и Тунис за преодоляване на последиците от вълната на масови антиправителствени протести, съобщава AP. И макар засега да няма конкретно решение за какво ще се похарчи сумата, то основната им цел е е да бъде подкрепено създаването на нова власт.

РБК допълва, че ръководителите на страните от G8 се обединиха около призива за разширяване на географския обхват на дейността на ЕБВР към северноафриканския регион. Световните лидери смятат, че това ще подпомогне ускореното възстановяване на страните.

Ръководители на Тунис и Египет присъстваха на срещата в Довил вчера за разговори с лидерите на Голямата осморка.

Г8 приветства също така политическата трансформация в страните от Близкия Изток и Северна Африка. „Промените в Близкия Изток и в Северна Африка са исторически и могат да отворят вратата за промени като тези в Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена", се казва в декларацията „За Арабската пролет", която участниците в срещата на G8 приеха.

Масовите безредици в Тунис и Египет, които завършиха със смяна на властта,протекоха практически паралелно.

Управляващият 23 години президент на Тунис Зин ал Абидин бен Али избяга в Саудитска Арабия в средата на януари.

Скоро след това, 25 януари 2011 година, още по-масови протести избухнаха в Египет. За по-малко от месец президентът Хосни Мубарак напусна поста.