"Аз ще умра, преди да се разболея от рак!", заявява Ясутеру Ямада, който, на 72 години, застана начело на армия от 270 пенсионери доброволци за почистване за района около АЕЦ Фукушима-Дайчи, опустошена от земетресението и цунамито от 11 март в северната част на Япония.

Този пенсиониран инженер мисли, че все още има живот пред себе си, но не толкова, че да се бои от последиците от радиацията върху здравето си. Това, което кара него и останалите доброволци да се включат, не е алчността, а чувството за дълг.

За този човек, който е работил в продължение на 28 години за Sumitomo Metal Industries, почистването на площадката на централата е твърде голяма, сложна и важна задача, за да бъде оставена на един оператор -TEPCO, обвиняван за лошо управление na най-тежката ядрената катастрофа след Чернобил.

Той иска властите да поемат инициативата с помощта на побелелите доброволци, някои от които със солиден опит в областта на на гражданското и инженерно строителство.

Първоначално, японското правителство е отговорило много хладно предложената помощ. Помощник на министър-председателя Наото Кан дори го нарекъл "звено от доброволци за самоубийство." От работещите техници от Фукушима двама бяха облъчени със сериозна доза радиация, която увеличава тяхната уязвимост от рак и други заболявания, а трима други имаха здравословни проблеми заради непоносимата горещина в централата, припомня Reuters.

Представители на доброволците все пак бяха приети в понеделник от министъра на търговията, Барни Кайеда, под чието ведомство е Агенцията за ядрена безопасност, и който изглежда се вслуша в идеята за едно звено от доброволци.

Самоубийствена мисия

"Проблемът е, че първата вълна мобилизирани техници дойдоха за пари. Затова те нямат възражения срещу условията на труд", казва Ясутеру Ямада, който призовава за по-голяма сигурност. "Ние, обратното: защото работим на доброволни начала, можем да говорим за TEPCO на равни начала."

TEPCO се надява да успее да спре до януари трите аварирали реактора. Ще трябва още едно десетилетие и повече, за да се извади горивото - уран и плутоний - и се отнесе на "сигурно" място.

Казухико Ишида, бивш строителен работник на 63 години от префектура Шига, е един от доброволците, мобилизирани от Ямада. Той е участвал в младежките си години в изграждането на външната стена на реактор № 1 на Фукушима.

Днес той признава, че изпитва "смесени чувства", изправяйки се срещу унищожаването на това място. "Когато съобщих моето решение на жена си да се върна тук, тя просто отговори да направя това, което мисля за правилно", каза Ишида.