Икономиката на САЩ се е влошила по всички критерии, за които можете да се сетите откакто Барак Обама стана президент, пише Business Insider. Безработицата е по-висока, цените на храните и горивата скачат, броят на американците, живеещи в бедност се увеличава и т.н.

Има вероятност Обама да се окаже най-лошият президент на САЩ, пише изданието. Не че Буш-младши бе много по-добър. Републиканците няма да си възвърнат доверието на много хора, докато не си признаят, че Буш-младши бе „един ужасен президент", се казва в коментар на изданието.

В последното десетилетие Америка не може да се похвали с кой знае колко кадърен държавен глава. Президентите обаче не са единствените, които американците трябва да винят. Ако искат да се сърдят на някого, това трябва да е Федералният резерв, считат от Business Insider. ФЕД е институцията най-голяма сила върху икономиката.

Но да се върнем на Барак Обама. Ето някои причини, които показват недвусмислено, че икономиката само се влошава, откакто той е на власт:

- Безработицата се увеличи до 9.1%. През януари 2009 г. тя бе на ниво 7.6%.

- Броят на дългосрочно безработните се е повишил до 6.2 милиона, спрямо едва 2.6 милиона, когато Обама дойде на власт.

- Цената на галон бензин е 3.79 долара. Когато Обама дойде на власт тя бе 1.83 долара.

- През април 2011 г. средното американско семейство харчеше по 369 долара за бензин, а през април 2009 г. сумата бе 201 долара.

- 44 милиона американци ползват купони за храна. Когато Обама дойде на власт те бяха 32 милиона.

- За последните 2 години броят на децата, живеещи в бедност, се е увеличил с 2 милиона.

- Националният дълг на САЩ се е увеличил до 14.3 трилиона долара. Когато Обама дойде на власт той бе 10.6 трилиона долара.

- През първите 2 години от мандата на Обама щатското правителство е добавило повече към националния дълг, отколкото за годините на първите 100 конгреса взети заедно.

- Общият дълг на финансираните от държавата предприятия (Fannie Mae, Freddie Mac, Sallie Mae) се е увеличил на 6.4 трилиона долара през 2011. Благодарение на Буш-младши, Обама и на Конгреса, данъкоплатците подкрепят този дълг.

- Търговският дефицит на САЩ е с около 33% по-висок през 2010 г. спрямо 2009 г. и се очаква да расте още през 2011.

- От август насам около 2 милиона американци са напуснали работната сила.

- Над 1 милион американци загубиха дома заради неизплатени ипотеки през 2010 г. Очаква се този брой да нарасна през 2011.

- Щатският долар е поевтинял със 17% спрямо други силни валути от 2009 насам.

- Унция злато струва около 1500 долара. Когато Барак Обама дойде на власт цената бе 850 долара.

- 61% от американците считат, че няма да се върнат към живота си отпреди рецесията до 2014 година.