Американският президент Барак Обама представи плана си за намаляване на огромния бюджетен дефицит на САЩ с 4 трлн. долара в рамките на следващите 12 години. Той изложи своите цели в много очаквана реч за бюджетната стратегия в средносрочен аспект, произнесена в университета "Джордж Вашингтон".

Девет дни след като заяви намерение за втори мандат, президентът каза, че е решил да постигне тези си цели за икономии "като в същото време защити средната класа, ангажиментите на администрацията към възрастните хора и инвестициите в бъдещето".

Той каза, че иска да използва "скалпел" вместо "мачете" когато става въпрос за орязване на разходите.

Президентът обаче подчерта, че в борбата срещу дефицита няма да пожали нито един сектор в икономиката - дори програмите за обществено здравно осигуряване и военните разходи.

В същото време изрази и решеност да накара по-богатите хора да плащат и по-високи данъци.

На 5 април републиканското мнозинство в Камарата на представителите представи предложение за бюджет за финансовата 2012, което предвижда драстични съкращения, намаления на данъците за компании, както и за най-заможните американци и приватизация на програмите за здравно осигуряване.

"Този план чертае една визия за нашето бъдеще, която е дълбоко песимистична", каза Обама. Той се противопостави на подхода на своите политически противници от Републиканската партия, които са против каквото и да е било вдигане на данъците за най-богатите.

"За да се борим сериозно с дефицита, трябва всичко да се сложи на масата и да ограничат свръхразходите там, където в бюджета има такива", каза той.

Президентът, който през декември прие временното продължаване на наследените от републиканския му предшественик Джордж Буш данъчни "подаръци", включително и за най-заможните данъкоплатци, заяви твърдо, че смята да приключи с тях след изтичането им в края на 2012.

"Ние не можем да си позволим данъчни намаления, възлизащи на 1 трилион долара, за всеки милионер и милиардер в нашата страна. И аз отказвам да ги продължавам отново", заяви той във фронтална атака срещу предложението за бюджет, представено миналата седмица от републиканското мнозинство в Камарата на представителите.

Според американски ръководители планът на президента цели да се намали бюджетния дефицит до 2.5% от БВП през 2015 и около 2% до края на десетилетието.

Източник: БГНЕС