В очакване да продадат жилището си собственици масово търсят наематели. Причината е в слабото търсене и високите цени, искани за имотите, уточняват брокери. Към подобна стъпка прибягват главно продавачи, които не държат на сделка на всяка цена и могат да си позволят да чакат.

Търсенето ще остава основно за двустайни и тристайни апартаменти в ниския и долната част на средния ценови сегмент, прогнозира Тихомир Цаков, шеф на агенция за недвижими имоти „Аристо". Хората със сигурна и добре платена работа предпочитат веднага да купят апартамент, който ще им служи повече години, а не след време да търсят да купуват по-голям. Скъпите уникални имоти не са определящи за българския жилищен пазар, добави брокерът.

Пазарът върви към подобрение и се стабилизира, каза още Цаков. Хубавите жилища за продажба са много малко и е реално да очакваме цените да останат на сегашните нива и да започнат леко да се повишават, прогнозира той.

До края на 2011 г. цените на жилищата ще останат стабилни, каза Константин Пандов, шеф на агенция ЕППИ. Ще има сезонен лек спад през юли от около 5%, прогнозира той.

Според Пандов основно ще се продават стандартни апартаменти, чиито собственици оферират адекватна на конюнктурата цена. Подобни предложения стигат до сделка в рамките на 2 месеца. Много от продавачите обаче не се съобразяват с мненията на брокерите и чакат дълго време да намерят купувач. Едва след това свалят цената с десетина процента и продават имота си, добави брокерът.

Проблемът с надутите оферти е главно в по-престижните квартали на столицата, споделят от агенциите за недвижими имоти. Пазарът в момента е пълен с високи оферти, сделките са малко, а собствениците с месеци не склоняват да послушат съветите на брокерите и да свалят исканите цени, въпреки че са притиснати да изплащат вноски по ипотеки.

Повечето от предлаганите за продажба в момента по-нови апартаменти са били купени по времето на строителния бум преди кризата от 2008 г., когато цените бяха доста по-високи.

Сега продавачите се опитват да ги продадат поне без печалба, но пазарът в момента е далеч от нивата отпреди 3-4 години. Собствениците, търсещи продажба на всяка цена, в крайна сметка са принудени да сключват сделка на по-ниски цени

Столичните брокери прогнозират спад на броя на офертите за жилища в строеж заради по-малкото започнати проекти в последните 2-3 години. Като цяло обаче предлагането остава доста по-високо от търсенето и това крие нови рискове от спад на цените особено за жилищата, разположени в непрестижни квартали.

Източник: в. Монитор