Според наскорошно проучване на компания Engel & Völkers, най-скъпият жилищен имот, разположен в Стария свят, се намира на Avenue d´Ostende в кралство Монако. Проучването определи десетте най-скъпи адреси в Европа, а те са:

1. Мезонет на Avenue d´Ostende , Монако.

Цена на кв. м: 148 000 евро

През септември 2010 г., мезонет с изглед към марината на залива, бе продаден за 199 млн. британски лири на анонимен купувач, което прави 148 000 евро за всеки квадрат от кралския апартамент. Твърди се, че купувачът е жител на страна от Близкия изток.

2. Вила в Порто Черво на остров Сардиния, Италия.

Цена на кв. м: 100 000 евро

На крайбрежието на Коста Смералда в залива Ромацино се продават разкошни вили, най-изумителното в които е цената от 100 000 евро на кв. м. Ромацино нашумя през последните години сред милиардерите, като руският олигарх Алишер Усманов, собственик на футболен клуб Арсенал, си купи цели 8 къщи в района.

3. Апартамент на ул. Найтбридж, Лондон.

Цена на кв. м: 76 000 евро

Третото място зае улицата в Найтбридж в Лондон, в луксозния район Кенсингтън, където квадратен метър клас "лукс" струва около 76 000 евро. На тази улица са и трите най-скъпи имота във Великобритания. Срещу спиращата дъха сума обаче ваш съсед ще бъде емирът на Катар, а най-вероятно жилището ви ще бъде оборудвано с частно бомбоубежище, бронирани стъкла и личен асансьор със скенер.

4. Сен-Жермен-Кап-Фера , Кан.

Цена на кв. м: 71 000 евро

Целият свят завижда за живота на французите, а французите завиждат на обитателите на залива Сен-Жермен-Кап-Фера на Лазурния бряг. Именно тук се намира вила Леополда, нашумяла с това, че дълго време бе най-скъпият имот в света.

5. Шмен-дьо-Колин, Кан.

Цена на кв. м: 50 000 евро

Довчера- евкалипти, днес- жилищен квартал за милиардери. Така може да се опише кварталът La Californie, Кан. А ул. Шмен-дьо-Колин предлага панорама на 360 градуса към един от най-красивите заливи в света. Арабските шейхове се надпреварваха да купуват имоти от някогашните собственици, превръщайки ги в разкошни дворци с не по-малко разкошна охрана.

6. Авеню Монтен, Париж.

Цена на кв. м: 50 000 евро

На авенюто, на което се намира Елисейският дворец, официалната резиденция на президента Никола Саркози, нищо не бе в състояние да свали цените, дори в пика на кризата. Тук се намират и едни от най-скъпите магазини в града, между които и централата на Dior.

7. Сейнт Мориц, Швейцария.

Цена на кв. м: 48 000 евро

Кризата накара много богаташи да се замислят и в крайна сметка да изберат Швейцария за свой дом. Това обяснява защо седмото място в класацията държи швейцарски адрес.

8. Хобокенвег на o.Силт, Германия

Цена на кв. м: 35 000 евро

Престижните недвижими имоти в Германия са почти изцяло монополизирани от ул. Хобокенвег, о. Силт, Северно море. Това се превърна в любимото място за оттегляне на богатите германски пенсионери и най-скъпата улица в страната по цени на жилищните имоти.

9. Шилерплац, Виена.

Цена на кв. м: 21 000 евро

2009-2010 г. бяха години на бум на имотите в Австрия. Така апартамент на Шилерплац 1, в във Виена, държи най-високата цена в цяла Австрия. В подкрепа на цените в историческия център на Виена е фактът, че повечето от тях са архитектурни паметници.

10. Колмаркт, Виена.

Цена на кв. м: 18 000 евро

Търговската улица на Виена е една от най-скъпите в света както за наеми на магазини, така и за покупка на жилище.