Навлязохме във втората половина на юни и засега месецът носи понижения за българските индекси, а интересът към ценните книжа на българските емитенти се изпари. Ще има ли раздвижване на търговията тази седмица според трима експерти от капиталовия ни пазар:

Христо Дурев, ръководител отдел "Търговия", Глобал Маркетс

Несигурността на световните пазари остава висока въпреки изказванията на високопоставени европейски чиновници и политици, че фалитът на определени държави ще бъде избегнат на всяка цена. Инвеститорите очакват да видят конкретни действия, които да допринесат за дългосрочното решаване на гръцките проблеми, а не само празни приказки и отлагане на решенията във времето.

Допълнително, все по-осезаемо навлизаме в традиционно скучния сезон на отпуските. Активността на родният пазар вече слезе почти до нива на "санитарния" минимум.

Всичко това затвърждава мнението ми, изказано в предишни коментари, че инвеститорите на родния пазар ги очакват няколко доста скучни месеци. Някакво раздвижване може да очакваме през есента, при повече яснота относно приватизацията на БФБ и държавните дялове от електроразпределителните компании.

Дамян Колев, брокер, Наба Инвест

Неразбирателството по поредния транш и прединфарктното парламентарно състояние в Гърция в края на миналата седмица предизвикаха много големи движения на международните пазари и единната европейска валута. Родните индекси следваха негативния развой в началото с минимални обеми, които в последния ден се засилиха по ликвидните позиции.

Несъмнено рискът от изтегляне на капитали с по-високи от обичайното заявки за обратни изкупувания доведоха до разпродажби, но тъй като в основната си част тези сделки бяха договорени, нямаше изсипвания

През тази седмица може би ще видим много големи колебания в настроенията, с доминиращ песимизъм заради несигурната международна обстановка до средата на седмицата след вота на недоверие в гръцкия парламент и последващата среща на върха в Брюксел на 23 и 24 юни.

Впоследствие, най –вероятно ще видим отслабване на примката и глътка въздух (по-отчетлива при банковите книжа ), съпроводени с ниска активност, която е характерна за БФБ.

Възможно е прехвърляне на предварително договорените сделки да се засили, както и свързаните с това преструктурирания на портфейли. Продължаващите общи събрания също ще дадат известен импулс в инвеститорите за по-активна търговия.

Гено Тонев, Инвестиционен консултант, УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Предстоящата седмица е възможно да ни направи свидетели на малко по-високи обеми на търговия, дължащи се най-вече на излизането от позиции на някои краткосрочни инвеститори. Продължаващият вече повече от месец спад е на път да обезсърчи дори най-позитивно настроените спекуланти и доказа, че голяма част от добрите новини (дори изненадващо добрите) са били калкулирани в цените на акциите и по-нататъшното им поскъпване е меко казано трудно без приток на нови участници и пари.

Освен по-висока активност, през следващите дни може да видим опит за пробив под текущите зони на подкрепа при повечето индекси, което би ги отвело и до важни за средносрочното им бъдеще нива.

Като изключим влиянието на основния тренд, отделни корпоративни новини ще продължат да раздвижват за кратко търговията. Дивиденти, сплитове и комбинация от двете ще продължат да радват местните инвеститори, въпреки че единственият печеливш от каквито и да е събития с дадена компания у нас е нейният мажоритарен собственик.

След като преминат и тези вълнения обаче, купувачите вероятно ще се кротнат и пазарът ще се подготви за поредния скучен месец юли.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!