Юни започна с понижения за българските индекси, като интересът към пазара ни се изчерпа през последните месеци, макар да не липсваха интересни корпоративни събития. На прага сме на новата борсова седмица и можем ли да очакваме раздвижване на търговията? Това коментират двама експерти от пазара:

Александър Пеев, портфолио мениджър, Съгласие Асет Мениджмънт

Трудно е да имаш очаквания за един неефективен капиталов пазар, за когото единствените сламки към момента са Сребърния фонд, приватизацията на енергийните дружества и най-вече приватизацията на БФБ-София. Последната не може да продължава съществуването си като държавен субект в условията на пазарна икономика, а всички тези сламки са под условия и под множество въпроси.

По-големите инвестиционни посредници провеждат политика на разпространение на инвестиционните продукти с цел повишаване на инвестиционната култура в България, но засега инвестирането в акции остава далеч от сметките на българина. Българските компании също не държат дори и минимален процент инвестиции в акции, което е в противовес на западните практики в корпоративното управление.

В момент, когато лихвите по депозитите падат, статистиката показва увеличаване на депозитите на домакинствата, което доказва липсата на информираност, защото без съмнение инвестицията в актив като депозити в банките не би донесла никакъв лихвен доход, отчитайки очакваната инфлация за 2011 година.

А инфлацията безспорно е повлияна от повишаване на цените на суровините и това пролича в отчетите за първото тримесечие на 2011 година. Едно дружество, като Трейс Груп Холд АД например, което от последните две години е облагодетелствано с много бизнес, който все повече и повече се разраства, отчита намаление на печалбата при значително повишение на приходите.

Очевадно е свиването на маржа от увеличението на цената на петрола, а оттам и на битума.

На другия полюс е Неохим, който освен оптимизацията на производствения процес ще продължи да затвърждава значителното увеличение на приходи и печалба и за следващото тримесечие на 2011 година, благодарение на значителния марж между суровина и произведена продукция.

Дружествата, към които обаче трябва повече да се внимава, са лизинговите, т.к. там темпът на нарастване на необслужваните вземания по последните данни достигна обезпокояващи нива.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

След пониженията на индексите през изминалата седмица и повишената волатилност в цените на компаниите, очаквам инвеститорите да останат предпазливи и ликвидността да остане на ниско ниво.

С оглед на световните колебания на пазарите можем да станем свидетели на разпродажби по някои позиции, което да доведе до допълнително негативно движение на пазара.

Липсата на големи продавачи обаче прави евентуалния спад ограничен по размер и масови затваряния на позиции, според мен, не са на дневен ред в краткосрочен план.

Липсата на големи продавачи обаче прави евентуалния спад ограничен по размер и масови затваряния на позиции, според мен, не са на дневен ред в краткосрочен план.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!