Председателят на eврогрупата на финансовите министри и премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер успокои вчера гръцките тревоги и даде импулс за покачване на борсовите котировки на щатските пазари.

В свое изказване той обяви, че съдбата на Ирландия и Португалия - две страни, които също получиха международна помощ, за да стабилизират икономиките си, не са в опасност. Юнкер също така увери инвеститорите, че ще бъде намерено решение на гръцката криза.

В отговор на това, бенчмарк показателят S&P 500 „пропълзя" нагоре за трети пореден ден, като се покачи с 0.5% до 1 278.36. Индексът Dow Jones Industrial Average добави 76.02 пункта към стойността си, или 0.6%, до 12 080.38.

На всеки е ясно обаче, че тъмните облаци над европейската финансова система няма да се изпарят за един ден. В момента Международният валутен фонд не преговаря за отпускането на втори транш за Гърция и дори обмисля дали да одобри следващото плащане по вече одобрената програма. Институцията очаква гаранции, че страната е твърдо поела по пътя на реформите и че в спасителната операция ще участват и другите държави от еврозоната.

Именно затова банковият сектор бе най-слабо представилият се от 24 индустрии, включени в S&P 500, като средните котировки на заемодателите паднаха с 0.9%.

Книжата на шестия по големина държател на депозити в САЩ - PNC Financial Services Group Inc., поевтиняха с 2% до 56.66 долара, след като дружеството се съгласи да заплати 3.62 млрд. долара за американските звена за банкиране на дребно на Royal Bank of Canada.

Сред най-слабо представилите се позиции бяха и тези на Wells Fargo & Co., чиито дялове поевтиняха с 1.4% до 26.95 долара, на JPMorgan Chase & Co. и на Bank of America Corp., при които спадът бе в рамките на 0.7%.

Като цяло обаче понеделникът донесе по-скоро умерен оптимизъм, отколкото разочарования.

Инвеститорите черпят надежда от факта, че в момента щатските корпоративни акции са рекордно евтини, като за втори път откакто започна бичият пазар, печалбите се покачват, а котировките падат.

Анализатори предвиждат дружествата в Standard & Poor's 500 да отчетат с 18% по-добри финансови резултати в сравнение с миналата година. Тези позитивни очаквания обаче не попречиха на индекса да загуби 6.8% от стойността си от края на април до момента. Така акциите се оказаха с най-ниска оценка от 26 години насам. Дори и компаниите да разочароват наблюдателите и да не постигнат никакъв ръст, коефициентът цена-печалба ще остане по-нисък, отколкото в 96% от дните в последните две десетилетия.

Според някои участници на пазара, има място за покачване на бенчмарк индексите в рамките на 10% до края на 2011 година. Всичко обаче зависи от решението на проблема с Гърция и от това дали ще се оправдаят надеждите за съживяване на щатската икономика.

Книжата на най-големия производител на строителна техника Caterpillar Inc. поскъпнаха в понеделник с 2.3 на сто, след като Raymond James & Associates покачи рейтинга на компанията.

Дяловете от Biogen Idec Inc. пък скочиха с 4.1%, след като ISI Group Inc. препоръча на инвеститорите да се насочат към позицията на най-големия в света производител на медикаменти против множествена склероза. Като цяло, компаниите от здравния сектор „напреднаха" с едно на сто. Интерес бе проявен и към акциите на търговските вериги Best Buy Co. и Kroger Co., след като те обявиха, че печалбите им за 2011 г. ще отговорят на очакванията и могат дори да ги надминат. Дяловете от Best Buy поскъпнаха с 4.6%, а на Kroger - с 4.5% до 23.99 долара.

Книжата на Wal-Mart Stores Inc. също се покачиха с 0.4% до 53.04 долара, след като щатският върховен съд отхвърли обвинение в дискриминация срещу компанията.

Източник: Глобал Маркетс