Посетете и нашата Фейсбук страница

Всяка година изданието 24/7 обявява списък с компаниите, които най-вероятно ще излязат от бизнеса до година и половина.

Скорошната смърт на една търговска марка се предвижда по няколко критерия: срив на продажбите и бърз спад в печалбите; знаци от компанията-майка, че може скоро да се отърве от дадено звено; бързо нарастване на разходите, което не може да се компенсира с увеличаване на цените; продадени звена; загуба на клиенти; загуба на пазарен дял.

Според изданието следните 10 компании имат голяма вероятност да излязат от бизнеса в следващите 18 месеца:

Nokia

Nokia най-вероятно няма да просъществува като самостоятелна компания.

Има много признаци за това - най-очевидният, от които е, че компанията има много скромно присъствие на сегмента на смартфоните, който е един от „най-горещите" в момента и е доминиран от Apple, Research In Motion's Blackberry, HTC и Samsung.

Nokia е апетитна хапка за поглъщане, защото всеки би искал да притежава компанията, която държи 25% от световния пазар на хендсфрий. Тя, разбира се, няма да е евтина - според 24/7 цената й може да е около 30 млрд. долара, но това е напълно постижима сума за много корпорации.

HTC може да е вероятен кандидат за купувач на Nokia, според изданието.

Компанията може да представлява интерес и за Microsoft, Samsung и LG Electronics.

MySpace

MySpace почина отдавна, сега чакаме само погребението, пише 24/7.

News Corp купи компанията през 2005 г. за 580 млн. долара.

MySpace бе най-посещаваната социална мрежа в света в периода от средата на 2006 до средата на 2008 г., но бе задмината от Facebook.

Изчислява се, че по-малко от 20 млн. души ползват мрежата в САЩ.

През февруари News Corp обяви MySpace за продажба. Няма сериозни оферти за купувачи. Не се знае дали компанията ще получи дори и 100 млн. долара, а ако някой я купи, най-вероятно ще закрият марката и просто ще продадат базата с абонатите на друга компания.

Sony Pictures

Компанията загуби 3.1 млрд. долара за последната фискална година, при приходи от 86.5 млрд. долара. Звеното за потребителска електроника страда от сериозната конкуренция на Apple, а звеното за видео игри е атакувано от Microsoft и Nintendo.

Земетресението в Япония сериозно навреди на бизнеса. Изп. директор Хауърд Стрингър може да прибегне до продажба на дъщерната Columbia.

Saab

Първият модел на Saab се появява през 1949 г., произведен от шведската Svenska Aeroplan.

През 1989 г. GM купи половината от компанията.

Saab обаче не се открои с нищо - те не правеха евтини коли като VW, нито скъпи спортни коли като Porsche, те правеха коли, които можеха да бъдат купени от много други места.

GM реши да се отърве от нея и компанията бе купена миналата година от Spyker.

American Apparel

Модерната някога компания е на ръба на банкрута.

През 2003 г. тя имаше 3 магазина и 82 млн. долара приходи през 2003 г. През 2008 г. вече имаше 260 магазина и 545 млн. долара приходи.

За последната година обаче има нетна загуба от 21 млн. долара.

CEO-то Д. Чарни не помага много - срещу него в момента се водят няколко дела за сексуален тормоз от служителки.

Sears

Приходите на Sears Holdings (компанията-майка на Sears и К-Март) отбеляза спад в приходите от 341 милиона до 9.7 млрд. долара за 1-во тримесечие. Компанията управлява 4 000 магазина в САЩ и Канада, но това е трудна задача, с която явно не се справя много добре.

За последните 5 години акциите са поевтинели с 55%.

Най-вероятно изп. директор Д'Амброзио ще обедини двете марки, като ще остави по-добре представящата се (K-Mart) и ще затвори другата (Sears).

Sony Ericsson

Компанията бе основана през 2001 г. от две големи компании за електроника. Това беше преди да се появят смартфоните.

Разработката на нови продукти обаче изостава в сравнение с Apple и Research In Motion.

Мениджмънтът очаква още няколко тримесечия на загуба и съкрати хиляди служители.

Kellog's Corn Pops

Продажбите паднаха с 18% за една година, с което компанията изостана зад конкурентите Cheerios и Frosted Flakes.

Други проблеми са увеличаващата се цена на царевицата на стоковите борси и стремежът на все повече хора да ядат по-здравословна храна.

Soap Opera Digest

Две неща погубиха списанието. Първо - това че много сериали бяха спрени и на тяхно място пуснаха ток шоута.

Второто е огромната информация облайн. Вече не е необходимо да си купуваш списанието, за да знаеш клюките. За първото тримесечие продажбите на рекламни карета паднаха с 18%.

През 2000 г. читателите наброяваха 1.1 милиона души, а през 2005 г. броят им е паднал на 500 000 и не се увеличава в последните 5 години.

A&W Restaurants

Компанията майка Yum! се опитва да продаде компанията от януари насам. Веригата е основана през 1919 г. След Втората световна война отварят 450 франчайза. През 1971 г. започват да продават безалкохолни в кутии - това звено, което днес е собственост на Dr. Pepper/Snapple, ще оцелее.

Днес компанията е прекалено малка, за да оцелее. Има 322 ресторанта в САЩ и 317 в чужбина - всички са франчайзи. За сравнение - KFC има 5 055 ресторанта в САЩ и 35 000 в други държави.

Посетете и нашата Фейсбук страница