Мнозинството германци вярват в еврото и че 17-членната еврозона ще оцелее незасегната от настоящата криза и са доволни от ЕС или искат по-тясна интеграция, сочи обществено допитване.

60% очакват еврозоната да преодолее дълговата криза в настоящата си форма, но 37 на сто са на мнение, че някои страни ще върнат старите си валути, сочи изследването на института Форца, публикувано в сп. "Щерн". Близо една четвърт (23%) от 1000-та анкетирани миналата седмица заявили, че нямат нищо против да плащат специален данък в помощ на Гърция, сочи изследването, което ще бъде публикувано в утрешния брой на списанието.

Германците са разделени по въпроса дали Германия трябва да даде принос във втори пакет за Гърция след спасителните помощи за Ирландия и Португалия, като 49% са "за", а 47% - "против". 40 на сто са доволни от нивото на политическата интеграция на 27-те държави членки на ЕС, а 23 на сто смятат, че блокът трябва да върви към превръщането в тясна федерация по подобие на САЩ.

33% от германците са на мнение, че държавите членки трябва да получат обратно част от правомощията си за вземане на решения, които през последните години бяха загубени в полза на ЕС, сочи изследването.

Източник: БГНЕС