Руският газов монополист Транснефт обмисля въпроса за целесъобразността на по-нататъшното си сътрудничество с България по проекта Бургас-Александруполис , съобщи ръководителят на компанията Александър Токарев, цитиран от руски медии.

„Оценявам като обида към нашите позиции (бел. Ред.- отношението на България), така не се постъпва с партньори. Не можем до безкрайност да финансираме този проект и в най-скоро време ще поставим въпроса за това дали да продължим сътрудничеството с българската страна", каза той.

Русия, България и Гърция подписаха през 2007 г. междуправителствено споразумение за изграждането на почти 300- километровия петролопровод с капацитет 35 млн. т годишно и възможност за разширение до 50 млн. т.

Заради позициите на България, която престана да финансира своята част от проекта обаче, той е в застой, коментира агенция Интерфакс. Преди седмица България за пореден пореден път удължи срока за окончателната оценка на въздействието на петролопровода върху околната среда (ОВОС) - до септември.

Руската компания проучва възможността за строителството на петролопровод, който да заобикаля България, съобщи още ръководителят на компаниятa.