Рейтинговата агенция Moody's понижи оценката на Португалия с четири степени, съобщава Reuters. Суверенния рейтинг на Португалия бе намален от Baa1 до Ba2 с негативна перспектива, което означава че дългосрочният държавен дълг на страната вече е в спекулативната категория ("junk").

Агенцията изрази опасения, че Лисабон няма да е в състояние да постигне целите си за намаляването на дефицита и стабилизирането на дълга, както е определено в споразумението за финансова помощ, сключено с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Според Moody's има все по-голям риск страната да се нуждае от втори план за финансова помощ, преди да бъде в състояние да се финансира на международните пазари. Вероятността Лисабон да не успее да намали разходите по заемите си на ниво, което му позволява да финансира без чужда помощ през втората половина на 2013 г., също се увеличава, посочва агенцията.

Лисабон признава своята уязвимост

Moody's е първата от трите големи рейтингови агенции, която постави оценката на Португалия в спекулативната категория. Standard & Poor's и Fitch понижиха оценката на страната до BBB-, най-ниското ниво на инвестиционен рейтинг.

Португалското правителство реагира незабавно на решението на агенцията, като според него оценката подчертава уязвимостта на икономиката в контекста на дълговата криза, но в нея не е разгледана силната политическа подкрепа за програмата за икономии, нито създаването на допълнителни данъци. Португалските власти потвърдиха своите ангажименти към плана, предложен миналата седмица, което според тях е "единственият начин за обръщане на тенденцията и възстановяване на доверието".