Европейската централна банка повиши основния лихвен процент за втори път през тази година, в усилията си да пребори растящата инфлация. Банката вдигна лихвата с 25 базисни пункта, до 1.50%, което е най-високото ниво за последните 2 години. Това решение бе в тон с очакванията на пазара и в известна степен беше калкулирано в цената на единната валута. Според проучване следващото повишение се очаква да бъде през октомври.

Финансовата институция предприема тези действия независимо от признаците за забавяне на икономическия растеж и задълбочаващата се дългова криза в периферията на региона. Така ЕЦБ отново предпочете да овладее ситуацията в развиващите се държави от ядрото на съюза, вместо в периферията. Това действие на банката може да се тълкува като спасение, на иначе здравите Франция и Германия, и пренебрегване на „болните" Гърция, Ирландия и Португалия. За пореден път се забелязва силният контраст между отделните държави на еврозоната, което отново поставя под въпрос нейната единност, тъй като не се търси изравняване на стандарта, а се преследват лични интереси.

Според икономистa Едуард Хю, вдигането на лихвата няма да има ефект върху нарастващата инфлация, а периферията на еврозоната може да изпадне в повторна рецесия. Според него предстоят тежки дни за еврото, особено ако гръцкият дълг не бъде преструктуриран в най-скоро време.

Според стратегическия инвеститор Денис Гертман, следващите горещи точки в Европа ще бъдат Италия и Испания. Той заяви категорично, че така наречените PIIGS (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания) ще фалират през следващите 18 месеца. „Може и да греша, но това е моето мнение", добави Гертман. Според него решението на дълговите проблеми, чрез отпускане на допълнителни кредити, е в краткосрочен аспект, но не и в дългосрочен. По отношение на валутната двойка EUR/USD, Гертман заяви, че пробивът на техническата подкрепа 1.43 е съществен и скоро време еврото ще се търгува под 1.40 долара.

На пресконференцията след края на заседанието, шефът на ЕЦБ - Трише каза, че повишението на лихвите ще помогне за закотвяне на инфлационните очаквания. Той посочи, че ЕЦБ няма политика на предварително ангажиране за бъдеща промяна на лихвите. По отношение на Гърция, Трише каза, че трябва да бъде избегнато на всяка цена т.н. „кредитно събиране", което за кредитните агенции би означавало - фалит. Шефът на банката допълни, че ЕЦБ ще продължи да приема португалските книжа с какъвто и да е кредитен рейтинг като гаранция при нейните операции за доставяне на краткосрочни заеми на европейските търговски банки.

След изказването на Трише, еврото се стабилизира и започна плавно да се покачва, като в късния следобед достигна до 1.4374 спрямо долара, 116.79 спрямо японската йена и 1.2142 спрямо швейцарския франк.

На своето редовно заседание Английската централна банка реши да остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0.50%, с цел подпомагане на възстановяването и предпазване на страната от влиянието на дълговата криза. От Банката също така запазиха и програмата за монетарни стимули непроменена на равнище 200 млрд. паунда.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД