Китайската икономика е нараснала с 9.5% през второто тримесечие на 2011 г., запазвайки по-голяма част от инерцията си, което дава на Пекин по-голяма увереност да затяга паричната политика с цел ограничаване на инфлацията, информира Reuters.

Икономическият ръст на Китай намалява в сравнение с отчетените 9.7% ръст на икономиката за първото тримесечие, но надхвърля предварителните очаквания, които бяха за растеж от 9.4%.

Промишленото производство на Китай нараства с 15.1% на годишна база през юни при очаквано увеличение от 13.1%. Ръстът с ускорява в сравнение с отчетеното повишение от 13.3% през май.

Ръстът на китайската икономика се забавя, но все още е достатъчно висок, за да позволи на властите да продължат да затягат паричната политика в борбата си срещу инфлацията, която се е ускорила до тригодишен връх от 6.4% през юни.

Анализатори очакват още повишения на изискванията за резервите на банките, докато според други настоящият цикъл на затягане на паричната политика е към своя край.

Борбата с инфлацията си остава основен приоритет за Пекин, но предприеманите стъпки в тази насока трябва да не пораждат големи колебания в икономическия растеж, заяви вчера министър-председателя на Китай Вън Дзябао.

Миналата сряда Китай вдигна лихвата си с 25 базисни пункта, което беше третото подобно увеличение от началото на годината.

Централната банка на Китай е вдигала лихвата пет пъти от октомври досега, докато завишаване на изискванията за резервите на банките е имало девет пъти за същия период.