Кредити в размер до 1 млн. евро при облекчени условия ще могат да усвояват българските фирми от УниКредит Булбанк, която е една от петте български банкови институции, подписали по-рано този месец гаранционно споразумение по линия на инициативата JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия), информират от банката.

В отговор на въпроса на Profit.bg какво се разбира под облекчени условия, от УниКредит ни отговориха, че конкретни параметри по финансирането не е възможно да дадат, защото те ще зависят конкретно от всеки един проект, но увериха, че в условията са залегнали по-малки обезпечения (до наполовина по-ниски, спрямо стандартните), както и по-изгодни лихви като цяло.

Финансовият инструментът се ръководи в България в рамките на ОП „Конкурентоспособност" от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Програмата ще даде достъп до финансиране от общо близо 400 млн. евро в подкрепа на български фирми.

Кредитите по програма JEREMIE са предназначени за инвестиционни и оборотни нужди, като те са с падеж между 12 и 72 месеца. Освен това компаниите ще бъдат освободени от гаранционна такса, тъй като гаранциите ще се покриват от JEREMIE.

Кредити при облекчени условия ще се отпускат с приоритет на компании от промишленото производство, както и занимаващи се с иновации и телекомуникации.

От предвидените средства по програмата обаче няма да могат да се възползват фирми от следните сектори - селско стопанство, аквакултури, дейности, свързани с износа, товарни превози, недвижими имоти и въгледобивния сектор, уточняват от УниКредит.

Да припомним, че другите четири банки са СИБАНК, ПроКредит Банк, Райфайзенбанк (България) и Обединена българска банка.

Вижте още:

Още това тримесечие ще има осигурени над 800 млн. лв. за МСП - Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Гаранционният фонд е много важен за българския бизнес

Българскиият малък и среден бизнес вече има достъп до по-лесно финансиране

The EIF signs 5 guarantee agreements with CIBANK, ProCredit Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bulbank and United Bulgarian Bank under the JEREMIE initiative - Richard Pelly, EIF Chief Executive