Лошите и преструктурирани жилищни кредити на домакинствата растат с 1.09 млн. лв. дневно за последните 12 месеца, сочат изчисления на Profit.bg

Към края на май 2011 г. те са 1.525 млрд. лв., спрямо 1.125 млрд. лв. за година по-рано, или отчетеният ръст е от 400 млн. лeвa.

Проблемните кредити бележат 27-ми пореден месечен ръст, като в края на периода те вече са 17.46%.

Само преди дни, анализ на рейтинговата агенция Fitch Ratings за Централна и Източна Европа прогнозира, че лошите кредити в банковите системи на България, Румъния и Хърватия ще достигнат своя пик към края на 2011, докато в Словения и Унгария това ще се случи през 2012 година.

На свой ред главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов прогнозира тази пролет на банков форум, че пикът на лошите и преструктурирани кредити у нас няма да е на рисково равнище за банковата ни система.

„Ако скоростта, с която лошите и преструктурирани потребителски кредити - наблюдавана през последните няколко месеца, се екстраполира, те ще достигнат най-високата си точка, като дял от общо потребителски кредити, само след няколко месеца. Ипотечните кредити, както и тези за корпоративния сектор, следват същия тренд, но с известно забавяне," каза в анализа си експертът. При ипотеките това може да се случи до края на годината, докато най-бавен е процесът при корпоративните кредити, където пикът се очаква или в края на тази, или началото на 2012 година.

„Ако се сумира всичко, то пикът при лошите и преструктурирани кредити като цяло може да настъпи в края на 2011-та или началото на следващата година", прогнозира Кристофор Павлов тогава.