Ипотечното кредитиране излиза от кризата, твърдят повечето банкери в България. Раздвижването на банковия сектор започна именно от жилищните кредити. Според последните данни пазарът на недвижими имоти също се активизира.

Засега банките опипват предимно с промоции. Все още няма трайна тенденция за спад на лихвите. Но как клиентите да се ориентират в морето от оферти за ипотечен заем?

Има няколко прости правила, които кандидатите за ново жилище трябва да знаят. На първо място всеки кредитоискател трябва да се стреми да си осигури колкото е възможно по-голямо самоучастие при покупката на нов дом. Поне 20 на сто от сумата трябва да е от собствени средства. Заради кризата и срива на жилищния пазар банките са много предпазливи и често клиентът получава одобрение за по-малка сума от желаната.

Вноската по кредита не трябва да застрашава обичайните месечни разходи на домакинството. Добре е тя да не отнема повече от 50 на сто от семейния доход. В Западна Европа, където задлъжнялостта на населението е доста по-голяма, дори се препоръчва кредитната вноска да е между 30-40 на сто.

Все повече хора разбират, че лихвеният процент по кредита не е единственият важен показател. Затова трябва да се взема под внимание годишният процент на разходите (ГПР), който отразява лихвата, плюс всички останали такси, които банката ще ви начисли.

Ако сте избрали промоционално предложение за банков кредит, интересувайте се каква ще е лихвата след изтичането на първоначалния период с фиксирана лихва. По принцип банките в България не предлагат кредити с фиксирана лихва за целия период на изплащане.

Ако въведем такива продукти, те ще са твърде скъпи, твърдят банкери. Плаваща лихва означава, че тя може да се променя в зависимост от пазарната конюнктура. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на лихвената политика на банката и да се проследи дали тя често променя процентите си.

Това ще даде възможност на клиента да знае кога може да очаква нови вноски и да преструктурира бюджета на домакинството предварително. Все пак, ако се стигне до подобна ситуация, кредитополучателят трябва да е наясно с наказателните лихви при просрочие и наличието на други такси и комисиони. Това отново ще спести неприятни изненади.

Добре е основният кредитополучател да има застраховка "Живот". В кризата банките започнаха да предлагат към кредитите и застраховка срещу безработица. Така дори да не получавате заплата, заемът ще бъде обслужван.

Източник: в. Труд