Рафинерията е спряна със заповедта за отнемане на лиценза. Входът и изходът на продукти технологично е спрян. Това каза пред БНР Минко Минков, председател на Синдиката на нефтохимиците.

Много хора не знаят за какво говорят. Месец и половина може и да не стигне за пускането на горивото отново, а може и да стигне. В "Луокойл" работят около 2000 пряко заети в производството и още около 4000-5000. Едно време са работили около 24 000 души. Ние вчера имахме среща с висшето ръководство на "Лукойл" и от това, което разбрахме никак не сме оптимистично настроени.

С тази заповед казаха един вид на този бизнес: можем и без теб. Ние нямаме нито задължения, нито сме пред фалит, на какво основание наказваме работниците, че са нарушители, попита Минков. Според него те не са нарушители. Той подчерта, че няма нефтохимик, който да е привърженик на неизпълнението на законите. "Правото на труд е защитено от закона, а нашето право се отнема. На министър Трайков ще му кажа, че твърде младежко е изказването му по отношение на това, което трябва да има "Нефтохим". Ние искаме среща с премиера, защото при нас съществуват специалисти, които са доказали пред МФ и митниците, че сме работили по изпълнението на закона. Исканията на хората са, че докато не получим уверението или решението на двете страни, че комбинатът остава, бизнесът остава, ние не може да бъдем спокойни. Готови сме за протести. Уверен съм, че Бойко Борисов няма да допусне това", посочи Минков.

"Нека всички да откриваме и да закриваме, независимо какво е, но то да е значимо за всички. С радост очакваме решение, което да ни накара да се усмихнем, каза още Минков.

Източник: БГНЕС