„Инвеститорите не смеят да предприемат рискове с инвестиции в акции на БФБ-София, защото ниската ликвидност и уплахата на няколко борсови играча би порутила всяка една спечелена доходност в резултат на положителна новина или добър отчет за дадена компания", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър в Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

„Продължавам да твърдя, че на борсата ни има много атрактивни български компании, на които в акциите се въплъщават измислени допълнителни рискове и липсва способността, и потенциалът те да бъдат оценени справедливо, а проблемите на капиталовия ни пазар идват от друго естество, не от самите публични компании", смята експертът.

За Александър Пеев интересно би било да се види, при условие, че навън има висока степен на вероятност за корекция, какво ще се случва на нашия пазар при липса на тези ръстове, които се направиха за последните две години навън, а и при рейтинг за страната, който се вдигна именно в този момент.

Три от индексите на БФБ-София започнаха август на положителна територия - SOFIX (+0.91%, 420.54 пункта), BG REIT (+2.74%, 50.33 пункта) и BG TR30 (+0.44%, 342.20 пункта). Понижение имаше при BG 40 (-0.67%, 128.64 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар в понеделник надвиши с малко 898 хил. лева. През деня се търгуваха 60 емисии акции. Повишение имаше при 30 от книжата, а други 8 не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!