Експерти по кибернетична сигурност разкриха най-голямата досега вълна от хакерски атаки, съобщи Ройтерс, като се позова на софтуерната компанията "Макафий" (McAfee).

Според експерти на "Макафий" през последните пет години хакери са успели да проникнат в компютърните мрежи на 72 организации, в това число на ООН, на правителства и на компании в целия свят.

"Макафий", която произвежда антивирусен софтуер и програми за защита на компютърни мрежи, смята, че зад вълната от хакерски атаки "стои държава", но отказа да уточни за коя страна става дума. Според източници, запознати с проучването на "Макафий" и цитирани от Ройтерс, най-вероятният "заподозрян" е Китай. Според Джим Луис, експерти по кибернетична сигурност в Центъра за стратегически и международни проучвания много от откраднатата информация е от особен интерес за Китай, което насочва подозренията именно към Пекин.

Например проникването в системата на МОК и на няколко национални олимпийски комитета било извършено преди Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Сред жертвите на хакерски атаки са правителствата на САЩ, Тайван, Индия, Южна Корея, Виетнам и Канада, както и международни организации като Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Международния олимпийски комитет, Световната агенция за борба с допинга, и редица компании в множество сектори - 12 компании от отбранителната промишленост в САЩ, производител на военна техника във Великобритания, строителни фирми, стоманодобивни компании, компании в енергийния сектор и сателитните комуникации, медиини компании, счетоводни фирми и застрахователи.

Хакери успели да проникнат в компютърната система на секретариата на ООН в Женева през 2008 г. и спокойно претърсвали базите данни в продължение на две години, посочват експертите на "Макафий".

"Дори ние бяхме изненадани от разнообразието на жертвите и бяхме стреснати от смелостта на хакерите", заявил Дмитрий Алперович, вицепрезидент на "Макафий", отговарящ за проучванията в сферата на кибернетичната сигурност.

"Все още никой не знае какво се прави с откраднатата информация. Но дори част от нея се използва за производството на по-конкурентоспособни изделия или за получаване на предимство пред конкурент по време на преговори, загубите от икономическа гледна точка са огромни", подчертал Алперович.

Вълната от хакерски атаки била разкрита през март, след като експерти на фирмата попаднали на цифрови дневници, съхранявани в сървър, използван за "командване и контрол" на усилията за проникване предимно в компании от отбранителната промишленост. Някои от атаките продължили едва месец. Но мрежата на олимпийския комитет на неназована азиатска държава бил под контрола на хакери в продължение на 28 месеца.

"Всеки ден тайните на компании и правителствени институции се разграбват", изтъква "Макафий". "Това е най-голямото прехвърляне на богатства от интелектуална собственост в историята", подчертал Алперович. "Размахът на хакерските атаки е наистина ужасяващ".

Той отказа да назове пострадалите компании.

Жертвите на хакерските атаки били уведомени и в момента са обект на разследване от съответните национални и специализирани следствени органи. "Всичко сочи към Тикай. Възможно е и руснаците да са замесени, но повечето улики сочат към Китай", твърдят от компанията.

"Макафий" бе купена тази година от производителя на електронни компоненти "Интел". Разкритията на компанията за хакерските атаки в света бяха направени публично достояние в деня, в който в Лас Вегас се открива конференцията "Черната шапка" - годишен форум на експерти по кибернетична сигурност и хакери, които използват способностите си за повишаване на сигурността на компютърните системи и за борба с кибернетичната престъпност.

Източник: БТА